На извънредно заседание в НС комисията по правни въпроси гласува промени в правилника за работата на парламента, след които депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев повече няма да е председател на комисията за контрол на спецслужбите.

Той пое поста в началото на януари от предишния й шеф Бойко Рашков, който пък наследи Атанас Атанасов след подаването на оставката му. Първият председател беше Даниел Митов от ГЕРБ, а върволицата от председатели се изниза заради първоначалното решение на Народното събрание комисията да се ръководи на ротационен принцип от представители на всички групи в НС.

Още преди промените в правилника, довели до рокадата, лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски негодува, че председател от "Възраждане" начело на комисията за надзор на службите застрашава националната сигурност. Това стана миналата седмица. Последва и внасянето на предложението за промени в правилника и принципа на работа на тази комисия, като инициаторите бяха лидерите на партиите от мнозинството ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

От "Възраждане" го нарекоха "политическа лустрация", чиято цел е просто да премахне от поста техния човек. По време на извънредното заседание пък бившият председател Бойко Рашков се възпротиви на мотивите, внесени от мнозинството, чийто представител е и той. Той обяви мотивите за лъжа. Официалният аргумент на управляващите е, че комисията трябва да има един председател, а не да сменят различни председатели на ротационен принцип, както досега. В мотивите си вносителите посочват още, че комисията не провежда редовно заседанията си. Това обиждало Рашков, обясни той на заседанието, поради което изискал справка и от нея се видяло, че комисията е заседавала редовно.

"Струва ми се, че вносителите трябва да преработят мотивите. Аз се чувствам засегнат от тези мотиви и няма да мога да изтърпя някой да мотивира предложение за промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с едни откровени лъжи. По тази причина, тъй като аз виждам откровени лъжи в тези мотиви, те трябва да се преработят, защото някой си въобразява, че в парламента трябва да дава пример с използването на лъжи вместо с обективни мотиви, които могат да се изложат", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

Самият Николай Дренчев го похвали за добрия разбор и посочи, че в мотивите има изредени поне 4-5 лъжи. Той също отрече твърдението, че комисията не се събирала редовно. И коментира истинските причини, според него, управляващите да прибегнат до тази хватка, за да го махнат от поста. "Тези мотиви са просто един пасквил", заяви Дренчев. По думите му, другите мотиви, изговорени от Пеевски миналата седмица, че "Възраждане" оглавява службите и това застрашава националната сигурност, "това е абсолютно нелепо, то е на ниво клипчета от тик-ток".

Скрийншот: Народно събрание

"Моят прочит за истинските мотиви е това, че Пеевски размени любезности с Костадинов и нараненото му его подскочи да покаже "ето кой съм аз". Най-обидното е, че цялата сглобка скочи да покаже, че Пеевски е незаобиколим фактор в това НС. Нямам никакви илюзии, че ще го приемете, защото това е волята на сглобката", каза Дренчев преди гласуването. Той посочи, че е наясно, че мнозинството разполага с 11 гласа, докато на опозицията са само пет. Офицерът от запаса предупреди, че с промените кръгът на депутатите в комисията ще се разшири до над 20 членове, които ще имат право да четат документи в секретното деловодство, което не е желателно.

Снимка: БТА

"Това предложение е направено по един детински начин", обърна се Дренчев към Пеевски, който присъстваше на заседанието. "Той е тук, може да каже дали съм руски шпионин", подхвърли Дренчев, но депутатът от ДПС не му отвърна. Предложенията бяха набързо гласувани от мнозинството, а след това лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза в кулоарите, че ще изчака гласуването в пленарната зала и тогава ще коментира. Обясни още, че още не е обсъждано кой ще оглави комисията за контрол на службите. И призова прокуратурата да каже какво се случва с разследванията на Бойко Рашков и неговия градинар.