Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви за сръбската държавна телевизия РТС тази вечер по повод отмяната на посещението на руския външен министър Сергей Лавров, че несъгласието на Сърбия винаги да бъде част от глутницата е нещо, което предизвиква главоболие.

Президентът каза в интервю за централната информационна емисия на РТС, че не е изненадан от изхода.

"Не може да разберете колко безброй разговора имаше, от Сърбия се искаше да откаже гостоприемство на министъра на външните работи на Русия", каза Вучич.

"Бих желал някой да иска да разговаря, защото разговорите са лековити", продължи той.

Президентът каза, че поради енергийните проблеми Сърбия е в де факто извънредно положение. "Заради санкциите, наложени на Русия, от джоба на сръбските граждани са взети 600 милиона долара годишно. Трябва да отделим допълнителни средства за газ. В петък се подписва споразумение за газа", каза Вучич.

"Очаквам от народното правителство да води към силно ускоряване на европейските процеси, но да не се отказваме от нашата политика след нечие обаждане. Знаете ли колко политици познавам, които променят политиката си, когато им се обади третата секретарка на четвъртия секретар на някое от по-малките посолства", каза Вучич.

Хърватският премиер: Не е време да се седи на два стола и Сърбия трябва да вземе страна

Не е време да се седи на два стола и Сърбия трябва да вземе страна, каза днес хърватският премиер Андрей Пленкович, коментирайки отмененото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, предаде Хина.

Пленкович каза, че посещението "няма нищо общо с Хърватия" и е въпрос, засягащ отношенията между Москва и Белград, но подчерта, че "при сегашните обстоятелства Сърбия трябва да бъде много внимателна на чия страна е."

"Ако има амбицията да продължи пътя си към ЕС, трябва да се знае къде е. Не е време да седи на два стола", каза Пленкович на пресконференция.

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, цитиран от белградските медии, коментира изказването на Пленкович, като посочи, че хърватският премиер не разбира, че Белград "има само един стол - сръбски и че Сърбия не е територия, а държава, а държавите сами решават кои са приятелите им."

Посещението на Лавров в Сърбия беше отменено, след като съседните страни България, Северна Македония и Черна гора не разрешиха прелитането на самолета му над техните територии.