Mинистерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Това заявяват от пресслужбата на МВнР. 

Съобщението е във връзка с появилата се информация в сръбските медии, че Черна гора, Северна Македония и България са забранили прелитането на самолета на Лавров през въздушното си пространство.

Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 г. В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г., посочват още от външното министерство.

Ден по-рано сръбският в. "Вечерне новости" публикува материал, в който обяснява, че визитата на руския министър може да не се състои именно заради ограниченията на трите държави. Това потвърди и президентът на Сърбия Александър Вучич, който публично обяви, че нещата във връзка с планираното пристигане на министъра на външните работи на Руската федерация са сложни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че балканските страни са затворили небето за самолета на Лавров, който трябваше да пристигне в Сърбия на 6 юни.

"Тук говорите за отваряне на канали, възползвайте се от възможностите, но само преди час страните около Сърбия затвориха естествения въздушен канал за самолета на Сергей Лавров, който трябваше да отиде в Сърбия. Руската делегация трябваше да проведе разговори в Белград, а държавите от ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство. Това е още един затворен канал за комуникация", каза Захарова.

В крайна сметка визитата на Лавров беше отменена. 

По повод тези събития шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин написа в Twitter следното: "Какво е доброто в "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи".