Втори ден парламентът опита да събере кворум безуспешно, за да работи. Опозицията не се регистрира за участие в пленарното заседание. След два неуспешни опита да даде старт, с почивка помежду им, временният председател на НС Мирослав Иванов разпусна депутатите.

"Очевидно днес отново няма да работим. Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие, но не Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа", каза Иванов и удари звънеца за закриване на заседанието.

Думите му бяха придружени от скандиране "мафия" от страна на народните представители от бившето мнозинство - ПП, БСП и ДБ. Останалите парламентарни групи отсъстваха от пленарната зала.

При първия опит в залата присъстваха 110 народни представителиот управляващите, а при втория - 112.

След като парламентаристите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не се регистрираха, Иванов даде почивка до 9.30 за втори опит за събиране на кворума. Той изчака почти до 10.00 часа, но безуспешно, защото отново опозицията не влезе в пленарната зала.

Според дневния ред първа точка трябваше да е приемането на процедурни правила за избор на нов председател на Народното събрание.

Така се повтори фалстартартът от сряда сутринта, когато парламентът опита на три пъти без резултат да събере мнозинство в пленарната зала за регистрация.

Управляващите обвиниха опозицията за бойкота, а тя им напомни, че за кворума отговорност носят те.

От "Възраждане" заявиха, че днес няма да се регистрират и при следващите опити, а това е било тяхното решение след Председателски съвет тази сутрин. Причината е дневният ред, каза Николай Дренчев, но по-късно щяло да има официална позиция на партията.

Скрийншот: Фейсбук, Народно събрание

"Няма да има промяна, след Председателския съвет се взе решение да не се регистрираме днес", каза депутатът по Нова нюз.

"Заради начина, по който се опитват доскоро управлявалите да продължат работата", допълни той.

"ГЕРБ имат намерение да хвърлят държавата в хаос, това беше целта", коментира в кулоарите  депутатът от БСП Явор Божанков.

Снимка: БТА