Пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) бившият главен мюфтия Недим Генджев обясни, че "проклятието е насочено към членовете на съвета", за да помнят, че ако гласуват в подкрепа на един от кандидатите - Стефан Гроздев, до месец щяла да ги застигне лоша прокоба, предаде БНР.

Гроздев е
и.д. председател на САС.

По думите на Генджев Гроздев e постановил решение за регистрация на друг главен мюфтия на база фалшиви документи. Срещу съдията има проверка по сигнал на Генджев отпреди три години, в който се твърди, че взел подкуп от 350 000 евро.

Другият кандидат за председател на САС е Веселин Пенгезов, който се бори за втори мандат. Той е временно е отстранен като съдия от системата, защото срещу него има разследване за четири престъпления за източването на средства от Оперативна програма "Административен капацитет".

Преди гласуването във ВСС, Пенгезов коментира, че последните седем месеца, откакто му е повдигнато обвинение, не са извършвани никакви действия от разследващите и никой не го търси за нищо.

„Аз се надявам на някакъв здрав разум. Все пак този съд трябва да има председател”, отговори той на въпрос какво очаква от избора на председател на САС, предаде "Фокус".

Попитан на кого е удобно да няма председател на САС, той коментира, че на много хора е удобно.

За опонента си Стефан Гроздев каза, че е много добър професионалист, добър съдия, интелигентен мъж, "който малко го е страх да прояви твърдост, когато е необходимо”.

Пак не избраха председател на САС

По-късно ВСС не избра нито един от двамата кандидати за председател на САС. Пенгезов получи само 1 глас подкрепа, 16 бяха против, а петима се въздържаха. Гроздев бе подкрепен от 11 души от съвета, шестима бяха против и петима се въздържаха. За да има избор, за един от двамата кандидати трябва да гласуват минимум 13 от съдебните кадровици.

По думите на Пенгезов това, че не е избран, не го изненадва, тъй като това се е знаело.

„Знаете за мен - защо. Такава беше поръчката и тя продължава да се изпълнява”, допълни той.

През юни Пенгезов обвини главния прокурор, че е ръководен от "Делянчо и Доганчо". Причина за коментара му стана очакваният отказ на ВСС да го избере отново за председател на САС.

Пенгезов беше попитан как така това е поръчка, след като поръчителят е в опозиция вече. Той обаче обясни:

Вие така си мислите. Той не е в опозиция. Продължава да командва положението”.

По думите му всички избори са политически и именно заради това в момента е нямало избор на председател.

Пенгезов коментира още, че ще се яви и трети път за председател.

Гроздев, на когото не стигнаха само два гласа, пък заяви, че тепърва ще мисли дали да се кандидатира отново. Той отказа да коментира възобновената прокурорска проверка срещу него с думите, че каквото имало да каже, го е казал на членовете на съвета, предаде БНР.

ВСС трябва да открие нова процедура за избор на председател на САС. До избора на титуляр Стефан Гроздев остава изпълняващ длъжността.