Вселенският патриарх Вартоломей I прие председателя на Народното събрание Вежди Рашидов на лична аудиенция. Той благослови българската делегация. Вселенският патриарх пожела здраве и просперитет на България и българския народ.

Вижте още снимки

Радваме се, че се срещаме с българската делегация в навечерието на Рождество Христово, каза той.

И поясни, че с Рашидов се познават от времето, когато е бил министър на културата, съобщи БТА.

Неговите таланти предразположиха неговата дейност като министър, заяви Вартоломей.

Той предаде поздрави на българския патриарх Неофит и помоли Рашидов да предаде поздрави на българския парламент.

Вартоломей благодари за работата на българския посланик в Истанбул и доброто сътрудничеството с консулството на страната ни.

Много се радвам, че от няколко години България, Румъния и Кипър са част от европейското семейство каза още Негово Всесветейшество.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов бе приет тази сутрин от Негово Всесветейство Вселенския патриарх Вартоломей I в сградата на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Негово Всесветейство каза, че уважава вярата на Вежди Рашидов и е показал това, като е подарил Коран на арабски и гръцки на председателя на парламента.

Снимка: БТА

Той открои добрите връзки и разбирателство между представителите на двете религии.

Това се случва на големия християнски празник, Игнажден.

Рашидов подари на Вселенския патриарх Евангелие със златен обков, Вартоломей му върна жеста като го дари с копие на Корана.

Двамата си размениха подаръци.

Сред срещата Вселенският патриарх подари лично на парламентарната делегация и на българските журналисти икона и кръстче със символа на българската столица Св. София. После се снима с представителите на медиите.

На Рашидов бе оказана високата чест да бъде приет в кабинета на Вселенския патриарх за лична аудиенция. В личния кабинет на Вартоломей рядко биват приемани гости. Повечето срещи се провеждат в голямата зала на Патриаршията, която се намира в предверието на кабинета на Вселенския патриарх.

Това е първата среща от третия ден от визитата на българската парламентарно представена делегация в Република Турция.

Преди година се навършиха 30 години от интронизацията на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей, 270-ти поред епископ на Византион. Съвременните български власти работят в тясно сътрудничество с Вартоломей l за развитието на отношенията между двете съседски страни.

Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Република Турция.

В програмата също е предвидена среща с председателя Васил Лязе и членове на Църковното настоятелство към Фондацията на Православната Църква към Българската Екзархия в Истанбул.

Снимка: БТА

Българските гости ще посетят църквата "Свети Стефан", където ще бъде отслужен молебен за здраве.

В състава на нашата делегация са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер ("Продължаваме Промяната), Сезгин Мехмед(ДПС), Николай Дренчев ("Възраждане"), Георги Свиленски ("БСП за България"), Стефан Янев ("Български възход").

Вчера Вежди Рашидов разговаря с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустава Шентоп и с външния министър Мевлют Чавушоглу. Председателят на българския парламент поднесе и венец в Мавзолея на Ататюрк.