Парламентът създаде временна комисия, която да се занимае с недостига на дърва за отопление и високите цени за зимния сезон 2022/23 г. Комисията трябва да предложи решения за справяне с проблема.

В нея влизат на паритетен принцип 14 депутати, по двама от всяка група. Народното събрание я сформира по предложение на ПП единодушно, със 166 гласа "за". Председател на комисията стана депутатът от ДБ Любен Иванов. 

Тя трябва да се занимае още с обемите за сеч и подадените заявки за дървен материал, както и по какви критерии се правят списъците с нуждаещите се да получат дърва за огрев. Срокът за работа на комисията е 30 дни.

Министърът на земеделието Явор Гечев, който присъства на създаването й, заяви, че ведомството е готово да участва с удоволствие в работата на комисията. Той отчете, че тази година е "година на аномалиите" по отношение на снабдяването с дърва за огрев. По думите му "изпъкнаха много неща, законодателството не работи, както трябва".

Служебният министър на земеделието посочи, че от една страна в Закона за горите е вменена социална функция на земеделското министерство, а от друга то няма законовите правомощия да я упражни.

"Нека успокоим българските граждани, че дърва за зимата ще има. Да, има редица общини, където има затруднения, но когато се създаде повече психоза, това влияе и на цените", предупреди Явор Гечев. Той заяви, че гражданите се презапасяват с дърва.

"Вече сме на 135% доставена дървесина, ще стигнем до 150%. Психоза има, защото дървата си остават най-евтината алтернатива и това я прави най-желана", каза на депутатите министърът.

"Кризата с дървата е обективна, и заради Украйна, просто преработвателите влязоха в пазара на регламента за дърва, които са за населението", изтъкна по-рано по време на дискусията бившият земеделски министър Десислава Танева.