Община Карлово поиска от Министерството на земеделието да осигури организация за безплатно рязане и транспорт на дърва за огрев за пострадалите семейства след наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Това каза кметът на общината Емил Кабаиванов, цитиран от БТА.

Той уточни, че под ръководството на земеделския министър Явор Гечев на територията на общината има три лесничейства - Карлово, Клисура и Розино, на които той може да разпореди да извършат процедурата.

Кабаиванов подчерта, че до момента са описани всички дърва, които са отделени и които трябва да бъдат нарязани, нацепени и транспортирани до къщите. Общината не разполага с резачки и транспорт, и ако трябва да платим за това, сметката стига до около 35 лева на кубичен метър дървесина, а общо за всяко от селата сумата ще надхвърли 100 хил. лева, коментира още общинският кмет.

По думите му всяко от селата е намерило своя начин за справяне с проблема, за което има решение на общоселски събрания. В писмото си до Гечев Кабаиванов припомня, че има заповед на министъра и решение на местния общински съвет на всяко засегнато от наводнението домакинство да бъдат предоставени безвъзмездно по пет кубични метра дърва за огрев. Дървата бяха събрани при разчистването на засегнатите населени места и складирани в специални депа в трите села, добавя той.

Дървата за пострадалите семейства в Каравелово са складирани в училищния двор, като има подсигурени за всички, каза за БТА кметът на селото Славка Червенкова. Тя уточни, че по списък засегнатите къщи в селото са 108 и добави, че всеки може да си ги вземе когато пожелае.

Всички останали 546 души от селото могат да си осигурят дърва за огрев срещу заплащане от по 10,50 лева на кубичен метър. Червенкова подчерта, че част от пострадалите са оставили дървата, които водата е довлякла до дворовете им, като по този начин са си осигурили по 10 - 15 кубика.

Кметът на село Слатина Петър Делков каза за БТА, че засегнатите домакинства в селото са 43 и повечето от тях вече са се сдобили с дърва за огрев безплатно. По-голямата част и от хората в село Богдан вече получиха дървата, добави кметът на селото Христо Иванов. Той уточни, че в Богдан засегнатите домакинства са 78, от които все още без дърва са 40 души.