Със 124 гласа мнозинството в парламента отхвърли поискания от левицата вот на недоверие към кабинета "Борисов"3 заради провал на политиката в областта на околната среда и водите.

Искането за оставка на правителството подкрепиха 102 депутати.

Въздържаха се деветима народни представители.

ГЕРБ - 95, "Атака", независимите и "Обединени патриоти" бяха "против" вота на недоверие, от "Воля се въздържаха. 21 народни представители от "Обединени патриоти" гласуваха "против" свалянето на правителството, 8 независими депутати, сред които 6-ма от "Атака" също не подкрепиха вота.

9 народни представители от "Воля" се въздържаха от своята подкрепа за вота на недоверие.

"За" падане на правителството бяха БСП -78 и ДПС - 24 депутати.

Гласуване по време на вота на недоверие

Снимка: БТА

Това е четвъртият вот на недоверие към този Министерски съвет. Предишните бяха на тема: провал в борбата с корупцията, здравеопазване и сигурност и не успяха да минат.

В зала присъстват и министри от кабинета "Борисов" 3.

Министрите по време на вота на недоверие

Снимка: БТА

Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов бе внесено в деловодството на парламента на 20 януари със 78 подписа на депутатите от ПГ на "БСП за България". Обсъжданията по вота се проведоха в петък и продължиха близо 4 часа.

При отхвърляне на недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

Снимка: БТА

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ заяви: "С фиаско за опозицията приключи поредния вот на недоверие. И това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете". Тя допусна, че след отхвърлянето му, от левицата ще започнат да обясняват, че това, всъщност, е победа. Дариткова благодари на всички отговорни парламентаристи, които осъзнават, че това правителство има сили и потенциал да се справи с всички предизвикателства и да завърши мандата си и управленската си програма.

Според Спас Гърневски от ГЕРБ, от дебата е станало ясно, че в България няма национална криза в управлението на околната среда и водите."Имаме локална криза с липсата на вода в Перник поради различни причини. Правителството реагира адекватно и намери решението за Перник, далеч преди левицата да изсмуче от пръстите си мотивите за този вот."

Красимир Ципов, ГЕРБ заяви, че е гласувал против този вот, защото решаването на водната криза няма как да се случи със създаването на конституционна криза. Единствената цел е да влезете във властта от задния вход, за да отклоните България от нейния демократичен път, обърна се той към БСП.

Председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че в последните няколко години, държавата, обществото, влизат от криза в криза. "Те се дължат на безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на Борисов. Системите започват да отказват една след друга. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. И бяхме свидетели в годините на това", допълни Нинова.

Премиерът Бойко Борисов с изказване пред МС за вота

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че с вота за недоверие БСП и ДПС опитаха да направят нова коалиция

С вота за недоверие БСП и ДПС опитаха да направят нова коалиция, каза в началото на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха правителството, така че захващайте се за работа, за да си завършите задачите, каза Борисов на министрите. Прекрасно знаем как управляваха при Пламен Орешарски, посочи Борисов.

"В лъжата, манипулацията и най-вече в преиначаването на фактите, те нямат равни. Не случайно толкова години са били на власт", каза Борисов. В управлението на БСП и ДПС къде са подменени водопроводите, за да кажат, че са работили и като дойде ГЕРБ и Патриотите това е спряло, каза Борисов. Това, че 70 години не е ремонтиран водопроводът на Перник ще ни струва 60 млн. лева, каза Борисов. Той разпореди още днес да започне копаенето за тръбите, които трябва да отведат водата от Рилския водопровод към Перник. Борисов обеща на перничани изграждането на връзката да е готова за 30 вместо 40 дни. За да стане това факт, ще се работи денонощно.

Борисов нареди на енергийния министър Теменужка Петкова да се проверят два ВЕЦ-а, които казват, че не работят нощно време, а всъщност подавали ток. Искам още днес НЕК да провери, категоричен бе премиерът.

"Относно спекулациите затова, че искаме България да влезе в чакалнята на еврозоната, това ще гарантира, че дори да стане грешка и БСП дойде на власт, няма да падат банки", каза Борисов. "Горанов днес да покани шефа на БНБ, Менда Стоянова и представители на други партии и да направят така, че за всички промени да се иска ратификации от парламента, за не може БСП да си играе със страховете на хората", каза още премиерът.