Със свое постановление служебното правителството одобри план-сметката за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Одобрените средства са в размер на 87,7 млн. лева. Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях, включват: подготовката и отпечатването на избирателните списъци; закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали; отпечатването на бюлетините; логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване, добавя БТА.

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс. Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс.

Кабинетът реши още, че ще възложи на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите, допълва БТА.

Министърът на финансите ще внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи следва да организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс.

Решението на Министерския съвет предвижда още заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването, министърът на електронното управление и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати. Кабинетът също така възлага на министъра на правосъдието да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Днес на церемония на "Дондуков" 2 служебният кабинет положи клетва пред президента Румен Радев да служи на страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори и назначаването на редовно правителство. Държавният глава представи задачите и приоритетите на кабинета, назначен от него вчера с указ.

В началото на първото заседание на новия служебен кабинет по-рано днес премиерът Гълъб Донев заяви, че предстои отново организация на предсрочни парламентарни избори и правителството няма да губи никакво време.

Донев предложи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да бъде натоварен отново с отговорността да координира организационно-техническата подготовка на изборите, а министърът на електронното управление Георги Тодоров да координира възложените на Министерския съвет дейности по техническото осигуряване на предвиденото в Изборния кодекс видеонаблюдение и видеозаснемане.