Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев подписаха коалиционно споразумение с две партии, като то остава отворено за присъединяване и на други формации. Преговорите в тази посока продължават, стана ясно от официално съобщение на създателите на проекта "Продължаваме промяната". Коалицията ще носи същото име.

"Днес беше постигнато коалиционно споразумение между ПП "Волт" и ПП "Средна европейска класа", с което двете партии образуваха коалиция "Продължаваме Промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Представляващи коалицията са Кирил Петков и Асен Василев", съобщава пресслужбата на "Продължаваме Промяната".

Коалицията се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин. Основните цели на коалицията са създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и среден бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона.

Приоритет за обединението ще бъдат инвестициите в качествено образование, развитие на по-добро и достъпно здравеопазване, модерна инфраструктура и социална политика, осигуряваща достойни доходи на възрастните хора.

Разговори за присъединяване към коалицията се водят и с други партии, които биха припознали основните политически цели и приоритети на "Продължаваме Промяната" и са готови да спазват заложените в споразумението принципи.

ПП "Волт" е основана през 2018 г. и е част от първото общоевропейско движение "Волт Европа", което има евродепутат, народни представили в Нидерландския парламент и общински съветници в България, Германия и Холандия. "Волт" иска българските граждани да се чувства европейци, да имат достоен живот с европейски доходи, европейско здравеопазване и европейско правосъдие. Съпредседатели на "Волт" в България са Венцислава Любенова и Симеон Трулев.

ПП "Средна европейска класа" е създадена в Бургас през 2007 г. и работи за създаване на българска средна класа с европейски стандарт на живот, осъзнавайки, че за целта трябва да има не само върховенство на закона, но и върховенство на морала в политиката. Към момента разполага с общински съветници, като най-силното присъствие е в общинския съвет в Бургас, където към момента е трета политическа сила. Начело на партия е Константин Бачийски, който поведе началото на истинската война срещу беззаконията в парк "Росенец", припомнят още от пресофиса на "Продължаваме промяната".

Така "Продължаваме промяната" на двамата бивши служебни министри ще може да ползва регистрацията на "Волт" или СЕП за извънредния парламентарен вот на 14 ноември.

По-рано самият създател на "Волт" - бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, потвърди по БНТ, че е подписал коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

"Самото име е много добро, защото продължава това, заради което започнаха протестите", заяви Настимир Ананиев, основател на "ВОЛТ". От "ВОЛТ" не са поставяли никакви условия, доволни са от заявката на Петков и Василев, че се търсят почтени хора.

"Хората, които искат да работят за България. Мисля, че ние във "ВОЛТ" имаме много такива хора, които могат да се включат и да помогнат за този проект и се радвам, че можем да работим с хора, които са близки до профила, който е и наш профил", коментира Настимир Ананиев. Ананиев подчерта, че са съгласни и с другото важно условие, поставено от Петков и Василев, а именно - да не се искат пари и места в листите. 

Настимир Ананиев отказа да каже с кои и с колко партии още се водят преговори за участие в бъдещата коалиция, но от "ВОЛТ" са поставили само условието ДПС и ГЕРБ да не са сред тях. Получили съгласието на Петков и Василев.

Ананиев определи като спекулации твърденията, че самият той е участвал в няколко партии и каза, че освен в настоящата си партия е бил само в "Движение България на гражданите". Това обаче ще му бъде трета поред коалиция след тази в Реформаторския блок и по-голямата - с ГЕРБ във втория му мандат, след което "Волт" бе част от коалицията на Мая Манолова "Изправи се БГ! Ние идваме!", но я напусна преди дни.

Желание за коалиция и общи листи с "Продължаваме промяната" вече изразиха от "Демократична България", стана ясно по-рано от думите на Христо Иванов. От ДБ неколкократно обявяват Петков и Василев за свои съмишленици.

Протегната ръка за обединение отправи и Мая Манолова от ИБГНИ, която потвърди, че засега намерението на нейната коалиция е да се яви в досегашния си формат.