По информация на Mediapool причината за недоволството е в подписваните от тях гаранции за заем в размер на 150 000 евро, с което подкрепят "верността" си към партията на Волен Сидеров. Банковият заем е на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелските острови. Народните представители се съмнявали, че  въпросните заеми са изтеглени, което означава, че може да са задлъжнели с над 300 000 лева, плюс лихвите.

Повече от година те водели преговори със Сидеров документите да бъдат анулирани, но досега нямало ефект, съобщи "Дневник". Сигнал за тези заеми вече бе подаван в прокуратурата, но тогава проверката показа, че няма данни за престъпление, тъй като няма принуда при подписването на дакларациите.

Посочени като евентуални отцепници бяха Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Димитър Карбов. Двама от тях заявиха, че засега няма да напускат партията, но признаха, че има напрежение.

"Засега не съм направил официални постъпки за напускане на "Атака", коментира пред Дарик радио Валентин Николов, който е председател на комисията по корупция в НС. Той призна обаче, че в парламентарната им група има напрежение заради документи, които "не са тайна от вчера и днес". Николов отказа да коментира подробности, но потвърди, че е подписал такава гаранция. 
"Аз не се чувствам задлъжнял, но ако това се окаже вярно, ще вземем мерки", допълни той.

"На този етап не се отцепвам от "Атака" и доколкото знам, никой от нас не обмисля този вариант", заяви пък Кирил Гумнеров пред Нова телевизия.
"Не смятам да ставам длъжник или заложник на каквото и било. Нямам никакво желание да напускам "Атака" или да се карам с хората в нея, защото съм един от основателите й, но за да остана в партията с чиста съвест, не мога да бъда притискан", каза обаче той.

Гумнеров не знаел с точност колко негови колеги и членове на партията са подписали договори, но били над 30-40. На въпрос защо все пак е подписал документа, той обясни, че тогава е ставало въпрос за декларация за лоялност, но впоследствие се оказало договор.
"Беше ни даден документ, не го прочетохме и не разбрахме какво подписваме. Условията се оказаха далеч по-различни от това, което очаквахме. На фона на това, че в миналия парламента групата се бе разцепила, да подпишем декларация за лоялност беше логично", разказа Гумнеров.

Категорично няма тенденция за разцепление на ПГ на "Атака", заяви  пред журналисти по-късно днес депутатът от партията Огнян Стоичков - председател на комисията по образование и наука. Той заяви, че не е подписвал никакви гаранции и декларации, свързани с партийна вярност, и не знае негови колеги да са го правили, предаде БТА.
„Атака” има своя идейна платформа, зад нея стоят 400 000 човека – двама или трима по-малко депутати не са решаващи. В момента в тази конфигурация на парламента не са решаващи", заяви в същото време той по повод дали при отцепване на хора от партията това ще има значение за гласовете в подкрепа на ГЕРБ, цитира го "Фокус".

"Не ми е известна тенденция за разцепление в парламентарната група на „Атака”. Не е имало разговори и не са поставяни официално въпроси", заяви още един депутат от партията - Явор Нотев, но не скри, че това, което се случва е неприятно. 
Той също отрече да е подписвал декларация за лоялност.
Нотев каза още, че няма безпокойство за това, че лидерът Волен Сидеров не е в пленарна зала точно днес.

През декември миналата година депутатът Камен Пенков напусна "Атака" и стана независим, а миналата година от парламентарната група си тръгна Христо Попов.