Военноисторическият музей в столицата остана непреклонен в решението си днес да не отвори за посетители на националния празник на България - 3 март.

За сметка на това ще компенсира гражданите със свободен вход без билети в събота и неделя - на 5 и 6 март, става ясно от съобщение в профила му във Фейсбук.

"Решението ни да не работим днес е знак в подкрепа на мира, ясна обществена позиция, че мястото на войната е единствено в музея - там, където оръжията не погубват човешкия живот. Вярваме, че трябва да познаваме уроците на миналото, за да не ги повтаряме", мотивират се от музея.

"А нашият глас застава до този на руските художници и куратори, които се отказаха от участие в Биеналето във Венеция като протест срещу войната, до този на Музея за съвременно изкуство "Гараж" в Москва, който спира работа, докато не престане човешката и политическа трагедия, която се развива в Украйна, до този на Руския институт за медии, архитектура и дизайн "Стрелка", който счита за недопустимо да продължава обичайната си работа в настоящата ситуация", извиняват се от ръководството.

Заради решението на музея да остане затворен на 3 март оставки поискаха от "Възраждане", възмущение изразиха и от ВМРО, както и редица граждани, които не скриха негативни реакции в социалната мрежа под позицията на ръководството.