Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква предприемането на радикални мерки за модернизация на въоръжените ни сили във възможно най-кратки и ускорени темпове. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов при откриването на годишната конференция на АФСЕА, чиято тема е "Модернизация на въоръжението и техниката на Българската армия. Рестарт", цитиран от пресцентъра на МО.

По думите на министъра е време за отговорно поведение на всички институции и за стартиране на същинска модернизация.

"Основната задача, която си поставихме при встъпването в длъжност на служебното правителство, бе да дадем тласък на процеса", каза Димитър Стоянов. Той подчерта, че вече е рестартиран проектът за бойна машина на пехотата, в Народното събрание е внесена програма за приоритетни инвестиционни разходи, очаква се скоро да бъде одобрен и договорът за придобиване на вторите осем изтребители F-16, се посочва в съобщението.

"Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт. Тя не завършва с придобиване на нови образци въоръжение и техника. Тя е и непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности по всички техни компоненти - доктрини, организация, подготовка, инфраструктура, инвестиции и във военнослужещите", коментира Стоянов.

Във форума участваха и служебният министър на икономиката Никола Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В българската отбранителна индустрия работят над 70 хил. души, а секторът има важно икономическо и социално значение, каза Никола Стоянов.

Параметрите на предвидените от Министерство на отбраната основни проекти за модернизация за периода 2022 г. - 2026 г. ще бъдат представени утре на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание, сочи проектопрограмата в сайта на парламента.