Морските общини Созопол, Приморско и Царево си избраха кмет още на първия тур - навсякъде от ГЕРБ.

В Созопол печели досегашният кмет Тихомир Янакиев от БСП, в Приморско на мястото на Димитър Германов сяда Иван Гайков от ГЕРБ. С категорична победа в Царево е досегашният зам.кмет Марин Киров, издигнат от ГЕРБ.

Царево, общината, която много тежко пострада от наводненията в началото на септември, вече има избран кмет на първи тур. Той отново е от ГЕРБ. Досегашният зам.-кмет Мартин Киров Димов печели убедително изборите в морската община с 66.83%, сочат данните на ЦИК при 100% обработка на СИК протоколи в OИК.

На второ място се нарежда Емил Георгиев Пейчев, кандидат на ПП-ДБ, който събира 19.65% от вота на царевци. Трето място заема Кирил Рафаилов Елевтеров от "БСП за България" с - 8.73%, кандидатът на "Възраждане" Георги Божидаров Чолаков се нарежда след него с  2,46%.

Очаква се ГЕРБ да има и мнозинство в новия ОбС, в който присъствие ще имат БСП и ПП-ДБ.

"Побеждаваме убедително при висока избирателна активност за нашата община. Категорична победа във всички населени места! Първото нещо, което ще направя, е да работя по възстановяване на щетите след бедствието и да сме готови за следващия туристически сезон. Работил съм с тази администрация, ще има нови членове на екипа, но и приемственост. Продължаваме да надграждаме", каза Марин Киров пред Флагман.бг.

Той обещаваше да продължи проектите на досегашния успешен кмет Георги Лапчев, който се оттегли след 12 години в управлението.

При последния потоп през есента имаше сигнали за прекомерна сеч в района, според които се разглеждаше това като причина,  довела до мащабите на бедствието. Проверка на земеделското министерство обаче не откри такова нарушение. Екстремните валежи, лошата инфраструктура и незаконното строителство са трите основни фактора за водното бедствие по Южното Черноморие, сочи и докладът на екоминистерството. Анализите в него са болезнено правилни и щеше да е прекрасно, ако знаехме кой за какво носи отговорността, когато възникне поредното бедствие.

ГЕРБ печелят отново кметската надпревара в Поморие още на първи тур с малко над 50%. Стоян Алексиев печели четвърти кметски мандат в морския град. Той е и областен лидер на ГЕРБ в Бургаско.

За 12-е години, в които ръководи общината, Иван Алексиев промени изцяло облика на Поморие и населените места. Бяха изпълнени десетки важни проекти, но и много предстои да бъде направено.