Нехайното отношение към армията подкопава държавността, заяви президентът Румен Радев по време на словото си на военния парад по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия. В началото държавният глава поздрави военнослужещите на площада.

"На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство", каза още президентът Румен Радев и обясни, че затова Св. Георги - воин и християнски светец, е символ на непобедимата българска воля и борба.

"Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората - още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по периферията на Европа и дори по улиците на Стария континент. В свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми закономерно се възвръщат, а това ще рече нови рискове, сблъсъци и конфликти. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието.

България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. Днес на жълтите павета приветстваме марша на нашите братя македонци. Българите трябва да осъзнаят, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Нехайното отношение към армията подкопава държавността. В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България".

България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите, подчерта още президентът и добави:

"Днес моралната криза е факт. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек. Храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, да възставаме срещу несправедливостта, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова благодарност към храбрите. Свободата на всяко общество се крепи на върха на тяхното копие. Да живее България!".

На площад "Александър I Батенберг" ротите изпълниха националния химн и се чуха 20 артилерийски топовни салюта.