Патриотите от ВМРО ще внесат сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Това съобщи българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки.

Искането за признаване на каквото и да е малцинство на българска територия е недопустимо и противоконституционно, заяви категорично Джамбазки.

Реакцията идва в отговор на декларация и последвало изказване на Лютви Местан, в което той директно призова Конституцията на България да се промени така, че да признае национално турско малцинство.

Патриотите от ВМРО няма да допуснат подобни антидържавни действия и днес ще поискат главния прокурор Сотир Цацаров да предприеме необходимите действия в защита на държавността, териториалната цялост и единството на българската нация, допълниха от пресслужбата на партията.

От ВМРО припомнят, че държавата вече реагира като съдът прекрати регистрацията на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ", което дарило 100 000 евро на партия ДОСТ по време на предизборната кампания.

Местната структура на ВМРО в Шумен изрази миналата седмица позицията си срещу искането на ДОСТ за признаване на турското малцинство, допълниха още от пресслужбата.

От областното ръководство на ВМРО са съобщили, че вероятно решението на ДОСТ "е взето като популистки акт, целящ да сплоти определени групи от българското общество преди изборите за Европейски парламент и като своеобразна реплика на правителството в Анкара след окончателното прекратяване на преговорите между Европейския съюз и Република Турция". Всякакви опити за влияние на чужди държави в българския политически живот са недопустими и трябва да бъдат прекратявани незабавно, казаха още от пресслужбата на ВМРО.