Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение за създаване на временна комисия със задача "Проверка и анализ на дейността на ОП "Гробищни паркове", съобщиха от ВМРО. Идеята е всички политически партии и независими съветници да се обединят и СОС да излъчи представители от всички, за да започне проверка. Целта е да се даде отговор на въпроса изрядна ли е дейността на общинското предприятие, подчинено на кмета на Столична община.

Проектът за доклад и решение е изпратен до групите в СОС в четвъртък.

Преди около година, отново по инициатива на ВМРО, беше внесен доклад от съветници от ВМРО, БСП и "Демократична България", но той не събра нужните гласове в залата на общинския съвет и не се стигна до реална проверка.

Ситуацията в гробищните паркове в София, които са със статут на паркове и са публична общинска собственост, не е за подценяване. Според ВМРО, от години граждани се оплакват от неуредици, мръсотия, кал и вандализъм там. Не секват и оплакванията за бутнати и счупени паметни плочи, за обрасли парцели, които не се поддържат. Отделно от това общинските съветници от ВМРО от години изразяват съмнения в начина, по който се харчат средствата от бюджета от страна на ръководството на гробищните паркове. От години в бюджета на Столична община се отделят средства за поддръжка, за изграждане на алеи, отводняване, видеонаблюдение, но парковете изглеждат все по-зле.

В началото на месец януари 2023 г. медии показаха в репортажи как изглеждат т.нар. "нови парцели" в Централните софийски гробища. Въпреки отпусканите средства през годините, там няма нормални алеи, озеленяване, няма видеонаблюдение, хората газят в мръсотия и кал.

Според ВМРО всичко това е категоричен провал в управлението на гробищните паркове и изважда наяве неуредиците на всяко управленско ниво там. Една финансова проверка ясно ще покаже точните проблеми при разходването на средствата и управлението на гробищните паркове.

Ето и част от мотивите в предложението:

"Основен въпрос е начинът, по който се поддържа и управлява общинската собственост, тъй като гробищните паркове са публична общинска собственост. Налице са данни, информация за трайни обекти и обекти на инженерната инфраструктура, които не са изградени и предадени, заведени като актив на Столична община (като собственик), но в същото време се ползват, като не е ясно отговарят ли на минималните изисквания за безопасност и въвеждане в експлоатация."

Общинските съветници от ВМРО очакват до няколко дни да чуят позициите на останалите политически групи - дали ще имат волята да подкрепят доклад, който да осветли дейността на ОП "Гробищни паркове".