ВМРО подкрепя подновяването на проекта "АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" е стратегически обект, който e важен не само за региона около Белене, но и за цялата държава и това е причината от ВМРО да изразяват подкрепата си за вдигане на мораториума за строителството, заявиха от пресцентъра на партията.

Позицията на ВМРО ще бъде предложена да стане обща за коалиция "Обединени патриоти". Интересът, заявен от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), е достатъчно основание България да започне нова прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор, се допълва в позицията. От движението посочват, че подкрепят всяка стъпка към енергийна независимост, както и към стабилен икономически растеж, в който и да било регион на страната, заявяват още от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

От ВМРО очакват правителство да започне процедура без условия за дългосрочно изкупуване и без допълнителни плащания или гаранции от бюджета. Сделката трябва да е подчинена само на условието за защита на икономическия интерес на страната и потребителите, се допълва още в позицията, подчертават от формацията.

България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ "Белене", за да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента, заяви по-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума "Атомекспо 2018" в Сочи.