На своето заседание Конституционният съд се произнесе с 8 на 4 гласа, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, е несъвместима с Конституцията на Република България. Днес конституционните съдии показаха своя висок морал и чувство за дълг към Родината. Със своето решение те се доказаха като истински патриоти, се казва в съобщение на ВМРО.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

Официалното спиране на документа е голяма победа за Патриотите от ВМРО, които поведоха битката срещу скандалната Истанбулска конвенция. ВМРО припомнят, че още декември миналата година заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и лидер на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов предотврати гласуването на документа в Министерски съвет, което беше предвидено точно в навечерието на Рождество Христово.

След сериозни противоречия, въпреки че патриотите и част от министрите на мандатоносителя ГЕРБ гласуваха "против", в началото на годината спорната Конвенция стигна до парламента. Патриотите обаче бяхме категорични в искането си Истанбулската конвенция да бъде изтеглена и под наш натиск това стана факт, се казва още в съобщението.

От ВМРО отбелязват, че след консултации с водещи юристи са обърнали внимание, че при ратифицирането на Конвенцията ще се наложат не само законодателни промени (в над 20 закона), но и на фундаментални текстове от Конституцията на Република България, чиято промяна може да направи само ВНС (като чл. 6 от КРБ).

"Изкарахме "на светло" скандални моменти като въвеждането на джендър като понятие, легитимирането на транс и интерсексуалността като терминология, финансовите ангажименти, които държавата поема, легитимирайки документа, както и недопустимото въвеждане на джендър образование в детските градини и училищата", изтъкват от ВМРО.

Оттам напомнят, че с отрицателна позиция излезе и Българската православна църква, която е била толкова категорична последно през далечната 1943-та година, при спасяването на българските евреи.