Симпатизанти и членове на ВМРО излязоха на протест пред Централната избирателна комисия. Той е против безконтролното отваряне на секции в Турция, съобщиха от партията.

Виж снимки от протеста тук

"Докато бяхме част от управлението на България, ние от ВМРО ограничихме броя на секционните избирателни комисии там и нашите членове в ЦИК направиха задължително попълването на декларации от гласуващите собственоръчно в изборните секции. С тези действия преустановихме порочната практика турската държава и турските служби да изземат организацията на изборите от българската държава и с това възможността да водят под строй хора, които дори не могат да четат и пишат на български език", аргументираха се в официална позиция от ВМРО.

Днес сме тук, за да защитим наша стара кауза - за независимост на българската държавност от външна намеса, коментира съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов. "Независимост, която най-ярко се потъпква в Турция, чрез организиран вот, който вкарва понякога брой депутати, съпоставим с малка парламентарна група", посочи той.

Веселинов припомни, че са сложили лимит на секциите, които могат да се образуват извън ЕС, който е бил отменен от 45-ото Народно събрание. Той посочи, че от ВМРО са внесли преди повече от две седмици официално искане до ЦИК за изрична инструкция относно начина на гласуване в Турция, но от страна на Комисията има мълчание.

От патриотичната формация настояват всеки гласуващ лично да попълва пред секционната избирателна комисия декларация, че няма да гласува на друго място, както и да се прекрати всяка възможност за агитация в и около секциите в Турция.

Преди два дни в студиото на БНТ главният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов каза, че българите ясно виждат, че в Турция не се осъществява честен вот, а се гласува под строй. Изборите се организират от турската държава и от службите, което е недопустимо. Това изкривява вота - чужда държава се намесва във вътрешната политика на България. Няма как да допуснем това отново, каза Ангелов и призова в петък, на 23 септември, пред ЦИК да покажем, че трябва да се вземат мерки по въпроса с намесата на Турция във вътрешните дела на България. ЦИК има правомощия да вземе решение и на база на доклад от МВнР може да закрие или разкрие секция. Примерно на база такъв доклад секции в Турция може да бъдат разкрити само в консулства и в посолството. Така българската държава ще контролира изборния процес там, а не турската, даде пример главният секретар на организацията.

Юлиан Ангелов отбеляза, че няма как 3000 души да гласуват в една секция под строй.