Вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви пред bTV, че няма конкретно решение в ГЕРБ за съдбата на депутата и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и че му е даден шанс да се защити.

Той се оказа в центъра на скандал заради разследване на телевизията, което показа нарушения в клиниката по дерматология на ВМА, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Репортажът разкрива схема за източване на милиони левове от ВМА. Данните са от одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г.

Държавна проверка установява, че през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на частната фирма.

Тонев иска разследване

Стоян Тонев е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев.

Той е бил изслушан от Изпълнителната комисия на партията по негова молба.

Прокуратурата и Сметната палата трябва да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от края на август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

Заместник-министърът на отбраната Даниела Йосифова каза, че докладите от вътрешния одит са изпратени до прокуратурата и редица държавни агенции.

Сегашният ръководител на ВМА Николай Петров каза, че последно са били проверявани договори за ползване на помещения и техника. Задълженията на здравното заведение възлизат на 103 млн. лв.