Повод за изказването му станаха думите на руския президент Владимир Путин, който по време на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла от македонските земи.

Каракачанов коментира, че благодарение на българската азбука и руснаците имат писменост.

"Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава. Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен", заяви още вицепремиерът и лидер на ВМРО в позиция, разпространена от партийния пресцентър.

Той отбеляза, че самият проект Македония е проект на Коминтерна - със столица Москва.

В позицията на ВМРО - Българско национално движение по този повод се казва, че Русия трябва да спре да прави политика от историята.

"Руската имперска политика има огромна вина за създаването на крайния македонизъм. Ето че Русия отново поощрява подобни прояви. Изказванията, че Св. Климент е македонски светец, могат да бъдат приети само доколкото македонски и български означават едно и също. Науката отдавна знае това", заявиха още от партията.

"Нека нашите братя от Македония се гордеят с делото на Св. Климент Охридски - ние нямаме против общото честване на общото ни минало. А азбуката достига до днешна Русия от македонската земя - тази земя до средата на двайсетия век е само географско означение. Името Македония е свято за всеки българин. Нашите братя в Скопие имат право да го ползват, но не бива да фалшифицират историята. България винаги е помагала на Македония и ще продължи да го прави. Но предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята", заканиха се от ВМРО.

По-рано и лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че изказването на руския президент е неприемливо и че България трябва да защити историята си.

Още вчера външният министър излезе с позиция, в която изтъкна, че самият руски патриарх е признал това, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия.

Реагира и премиерът Бойко Борисов, който каза, че историците отдавна са се произнесли по темата и не е важно кой откъде е минал.

Днес той се среща с руския посланик Анатолий Макаров. Разговорът е планиран от миналата седмица по други теми, но по неофициална информация ще бъде поставен и въпросът за думите на Владимир Путин.

(Очаквайте подробности)