Президентът Румен Радев ще приеме представителите на парламентарната група на "БСП за България" във връзка с мандата за посочване на кандидат за министър-председател във вторник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 24 януари, в 10 часа на "Дондуков" 2 лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще може да върне на Радев папката с неизпълнения трети мандат.

Малко по-рано днес Нинова обяви на брифинг в Народното събрание, че след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и парламентарната група на левицата е взето решение да се прекратят преговорите за съставяне на правителство и мандатът да бъде върнат в понеделник на президента.

На 23 януари обаче на работно посещение у нас пристига федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер. Визитата му бе инициирана от държавния глава Румен Радев, а във фокуса й ще бъдат обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген. В делегацията, водена от Нехамер, е Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

В понеделник българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив", след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Румен Радев и Карл Нехамер ще посетят Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Румен Радев и Карл Нехамер ще проведат работна среща и ще дадат брифинг за медиите. В българската делегация за посещението на българо-турската граница са Иван Демерджиев - служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи, Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната, адм. Емил Ефтимов - началник на отбраната.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена и среща с министър-председателя Гълъб Донев.