"Предложението на Австрия цели България никога да не влезе пълноправно в Шенген. Тази първа стъпка без никакъв график, който да е подплатен с аргументи и условия кога ще бъдат отворени другите граници, не означава почти нищо. Големият проблем на нашите граници е сухопътното преминаване". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в "Лице в лице".

"За тези, които биха инвестирали в България не е достатъчно че имаме "въздушен Шенген". Това означава и слаба воля на нашето правителство, че се примирява с малкото", допълни Йотова.

По думите ѝ нито днес, нито утре няма точка в Европейския парламент за приемането на България и Румъния в Шенген.

Според Йотова отмяната на мониторинга на Европейската комисия върху България е успех на служебния кабинет и не е използвано правилно от сегашното правителство.

"За тези, които биха инвестирали в България не е достатъчно че имаме "въздушен Шенген". Това означава и слаба воля на нашето правителство, че се примирява с малкото", допълни Йотова. 

Тя определи като срамно приемането на шестата поправка в основния закон. По думите ѝ сред основните проблеми е това, че президентът няма независима власт да избира служебния премиер.

"Срам е начинът, по който се промени Конституцията. Тепърва ще видим как ще проработят отделните текстове. Тези поправки ще останат с етикета "анти Радев. Не е проблемът в баланса на властите, проблемът се казва президентът Румен Радев и страхът от него", каза вицепрезидентът.

Според Йотова по-честно би било да се отвори изцяло Конституцията и да има Велико Народно събрание.

"Да се преценят независимостта на президентската, парламентарната, изпълнителна, местна и съдебна власт. Конституцията е построена, така че когато от нея извадиш няколко гредички, има опасност да се срути цялата постройка. За първи път има поправки, които поставят под съмнение независимостта на различните власти. Не е добре, когато едно парламентарно мнозинство се отнася така към Конституцията. Мисля, че е прецедент конституционни текстове да бъдат атакувани едновременно и от парламента, и от президента, така че вчерашното ритуално поставяне на печата под новите поправки в Конституцията е само временно", каза още Илияна Йотова.

Тя разкритикува решението на народните представители министри и депутати да могат да са и лица с двойно гражданство, които са живели на територията на страната през последните 18 месеца.

"Визира се много по-широка рамка - българи, които имат двойно гражданство. Всички граждани, които имат двойно гражданство, включително и българско. Когато утре тези хора станат народни представители и министри, те ще имат достъп до класифицирана и секретна информация, част от тях се отнася и за други държави. Чий интерес ще защитават те - българския или чуждия?", попита вицепрезидентът.