Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще разговаря с българския премиер Бойко Борисов в Мюнхен. Срещата е поискана от американска страна, съобщи Нова телевизия.

Очаква се разговорът между Пенс и Борисов да е около 15 часа българско време, но подробности не се съобщават. Най-вероятно причина за срещата е доставката на нови изтребители за България.

По-рано българският премиер заяви, че американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда избраните от правителството машини F-16, трябва да има завод за поддръжката им в България. 

В петък в Мюнхен, където световните лидери са на конференция по сигурността, военният министър Красимир Каракачанов разговаря с представителите на американския гигант в самолетостроенето.

Вицепремиерът попитал представителите на американската компания с какъв срок за доставка те биха се ангажирали. Отговорът бил, че 36 месеца е нормален срок за доставка на изтребителите. По думите на Каракачанов е възможно договорът със САЩ за доставката на F-16 да бъде подписан до края на месец юни. Този вторник щяло да бъде изпратено официално предложение.