Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви че малко е разочарована, защото е очаквала България да получи някои от по-ресурсните ресори в ЕК. Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България показва обидно отношение към страната. Като "доста скромен и постен ресор за България", го определи Борислав Гуцанов от БСП. От ПП-ДБ засега няма реакция, както и от ИТН. Единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че ресорът, даден на Екатерина Захариева, включва най-мощните програми на ЕС. Той благодари на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайън. 

"Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева - стартъпи, изследвания и иновации.

"Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен", посочи Йотова.

"Не поста прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България", каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и кохезионната политика. "Ние имаме нужда от това България да казва тежката си дума за една политика, която днес е поставена под въпрос. Голяма част от средствата, които се предвиждат за кохезионна политика - политиката на сближаване на европейските региони, отиват за съжаление в други пера", коментира Йотова.

"Мечтаех си България да отговаря и за разширяването. Не е добре, че разширяването отива в друга страна от Балканите - Словения, както и миграционната политика в Австрия. Много дипломатически усилия и дарби ще са нужни на Екатерина Захариева, за да се справи. Искрено ѝ пожелавам успех", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът коментира темата преди отбелязването на 145 години дипломатически отношения между България и Франция, което се провежда в Резиденцията на Посолството на Франция в България.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България показва обидно отношение към страната

Според Цончо Ганев от "Възраждане" определеният от ЕК ресор за България "Стартъпи, проучвания и иновации" показва обидно отношение към България. Това коментира той пред журналисти в парламента.

Това, какво сме получили като ресор, отразява положението на България в ЕС и като уважение, каза депутатът. Нищо хубаво не очакваме от този комисар за защита на националните приоритети. Като цяло, обидно отношение към България, допълни той.

Доста скромен и постен ресор за България, каза Борислав Гуцанов 

Доста скромен и постен ресор за България. За жалост от БСП предупреждавахме, че може да се стигне до подобна ситуация и се оказахме прави. Това коментира пред журналисти Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България".

Това, което ни притеснява, е че г-жа Захариева е по-скоро специалист като бивш министър в областта на правото и външните работи. Сега ѝ предстои представяне пред парламента, което също буди притеснение. В крайна сметка говорим за представянето на България, добави той.

Ние лично се надявахме на енергетика и смятаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала доста добри възможности на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е поставена в много неблагоприятна ситуация, а и с този ресор ние сме на последно място в Европа, което също буди доста въпросителни, посочи Гуцанов.

Единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви,че в този раздел - икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации са най-мощните програми на ЕС и на България ѝ прилича да получи този ресор, свързан с програмата "Хоризонт". Аз благодаря на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за това, което са направили за България, добави Борисов. 

Фон дер Лайен представи 26 комисари, които Европейският парламент трябва да одобри преди да поемат постовете. Най-важните позиции са тези, свързани с прехода към зелени технологии, отбраната и военната индустрия и конкурентоспособността на Европейския съюз спрямо Съединените щати и Китай.

Фон дер Лайен каза, че ресорът на Захариева е в центъра на европейската икономика. "Екатерина Захариева ще поеме ресора по "Стартиращи предприятия, научни изследвания и иновации". Трябва да поставим научните изследвания, иновациите и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще ни помогне да гарантираме, че инвестираме все по-целенасочено разходите си в стратегически приоритети и революционни иновации", каза председателят на ЕК.