Депутатът от БСП Кристиан Вигенин предупреди, че от социалистическата партия са готови да поискат отказ от "залъгалката Шенген по въздух и вода може би от март". Причина за това е изявлението на вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, който поиска от България и Румъния да приемат бежанци от Афганистан и Сирия, за да получат одобрение от Виена за частично влизане в Шенген.

Вигенин смята, че "надлъгването с управляващите в Австрия трябва да спре" иска от премиера Николай Денков "да представи цялата информация за обсъжданите и поети ангажименти". Според него  договаряне на допълнителни изисквания към нас на двустранно равнище е недалновиден и безперспективен подход на фона на това, че Австрия е заявявала официално, че няма проблем с България.

"Допуснатите компромиси са проява на слабост и опитът на сглобката да постигне някакъв минимален успех се очертава като сериозно отстъпление в разрез с българския интерес. Ако информацията се потвърди, смятам за целесъобразно да бъдат прекратени всякакви преговори с Австрия, да бъде отказана залъгалката "Шенген по въздух и вода може би от март", а по суша "някога, но не сега", "ще ви пуснем, ама друг път" и т.н.", пише Вигенин.

Той предлага да се върнем на позицията за приемане едновременно с всички граници и "оттук нататък всеки немотивиран отказ на Австрия или друга страна да бъде последван от твърди асиметрични съвместни действия от страна на България и Румъния - от евентуални съвместни действия пред Съда на Европейския съюз, вкл. до блокиране на решения на ЕС, които засягат Австрия".

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина. Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление, в което постави условия: "Разполагането на военни по външните граници на ЕС да бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници да продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия".