Кристиан Вигенин хвърли оставката си като председател на Националния предизборен щаб на БСП. Той съобщи лично през профила си в социалната мрежа за решението си само часове след краха на соцпартията на парламентарния вот и няколко дни преди балотажа за президент.

Вигенин обаче не коментира причините и спестява да назовава виновници. Той е първият от екипа на соцлидерката Корнелия Нинова, който поема отговорност за загубата и срива на социалистите.

"Резултатите от изборите вече се изясниха, макар да не са окончателни. Не постигнахме целите си. Оттеглям се като председател на Националния предизборен щаб. Благодаря на колегите от щаба, работиха усърдно и сърцато, към тях не бива да има никакъв упрек!", съобщи бившият заместник-председател на Народното събрание от БСП.

"Не съм привърженик на вътрешнопартийните откровения във фейсбук, така че моят анализ ще споделя първо на партийните форуми, които предстоят", запазва дискретно мълчание социалистът.

"Използвам повода да благодаря на всички, които гласуваха вчера и още повече на тези от вас, които подкрепиха "БСП за България". Топъл поздрав и на всички активисти и кандидати, с които работихме неуморно в кампанията в Пловдив и Ямбол", благодари още на симпатизанти и съпартийци Вигенин.

Той опитва и да вдъхне кураж на социалистите, които се сринаха на историческо дъно.

"Горе главата, за униние място няма, борбата за по-добър живот за всеки българин продължава", пише Вигенин.

Той не пропуска да агитира социалистите да гласуват за Румен Радев на втория тур на президентския вот, след като стана ясно вече, че сегашният президент е получил повече гласове от ПП на Петков и Василев, отколкото от партията, която го откри за политиката - БСП.

"И не забравяйте, имаме още работа - в неделя предстои балотажът между Румен Радев и Анастас Герджиков!", завършва писменото си обръщение Кристиан Вигенин.

По-рано друг член на Националния съвет на БСП, който в момента е говорител на служебния кабинет,  Антон Кутев, публично поиска БСП да смени лидера си Корнелия Нинова заради катастрофалната загуба.