Видео от летните протести миналата година с кадри на полицейско насилие над протестиращи бе излъчено по време на заседанието на временната парламентарна комисия, която разследва случая, както и незаконното подслушване на граждани.

Видеото показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи.

На кадрите се виждат полицаи, на които им е призляло и които мият лицата и очите си с вода. Вижда се нанасяне на удари и други неприемливи прояви от страна на униформените спрямо граждани, които са проснати с белезници на земята.

"Ако тези хора бяха военнопленници, подобно държание спрямо тях би било нарушение на Женевската конвенция", отбеляза председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

Хаджигенов заяви, че кадрите са били издирвани от камерите на НСО в продължение на два месеца, като е имало всевъзможни опити те да не стигнат до обществеността през последните 13 месеца.

Дискът, на който е записът от камерата, е бил открит след съдействие от вътрешния министър Бойко Рашков. Намерили са го в чекмедже в СДВР, обясни Хаджигенов пред медиите.

Той посочи, че първоначално началникът на НСО Емил Тонев е отговорил, че службата не разполага със записи от камери при колоните на Министерски съвет, а неговият заместник, че може да ги предостави единствено на органите за защита на националната сигурност и съдебната власт.

"Подобно укриване на доказателства за престъпление е престъпление само по себе си", отбеляза депутатът.

Той се обърна към президента Румен Радев и премиера Стефан Янев с въпрос за поведението на началника на НСО, като каза, че ако отговорът е положителен, ще попита: "Докога Емил Тонев ще бъде шеф на НСО?"

Според него е престъпление, че прокуратурата и МВР не са открили полицейско насилие над граждани при правените от тях проверки. Той добави, че пострадалите имат обвинения от прокуратурата, но е и установено, че задържането им е било незаконосъобразно.

Хаджигенов оповести, че записите ще бъдат изпратени до комисията ЛИБЕ и Съвета на Европа, заедно с междинен доклад от работата на комисията.