На предстоящите избори ще гласуваме основно с машини, въпреки желанието на някои политически сили, да се върне хартиената бюлетина. Възможностите за манипулации на машинния вот са силно ограничени, отново потвърди в "Денят започва" по БНТ директорът на фирмата Веселин Тодоров, която доскоро осигуряваше машинното гласуване.

Страната ни разполага с 12837 машини за гласуване и те, заедно със софтуера, вече са собственост на ЦИК. Складът, в който се съхраняват, е добре охраняван и подходящ за целта, коментира Веселин Тодоров - директор на "Сиела Норма", която доскоро осигуряваше машинното гласуване. Той обясни, че фирмата има ангажимент с гаранционна поддръжка на устройствата за гласуване и всички те ще бъдат проверени преди вота.

"Машини, които са дали някаква дефекти, ще бъдат ремонтирани до края на месеца. За наша сметка, това ни е задължение. Абсолютно безплатно", обясни Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

Според Тодоров, ако се купят още 2000 машини, ще се покрият всички секции в страната, дори и тези под 300 жители, където се гласува с хартия. Напомни обаче, че нови машини може да се купят само с решение на парламента. И това може да стане за следващи избори. Увери, че машинното гласуване е много по-сигурно от вота с хартия, а възможностите за манипулации са силно ограничени.

"Машините правят защита от това някой да може да интервенира върху софтуера. Има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има технологична възможност, която ние можем да предоставим за бързо автоматично броене, така че всички разписки да бъдат преброени буквално за часове", каза Тодоров.

Той обясни, че машините не са свързани с интернет и не могат да бъдат атакувани от хакери.