Увеличаването на привилегиите на ромите няма да реши проблемите с тях, напротив ще увеличи недоволството и разделението в обществото. Това заяви лидерът на Воля и зам.-председател на НС Веселин Марешки по повод информациите, че община Пловдив се готви да опрости 1,6 млн. лева на ползвателите на общински жилища в ромския квартал "Столипиново".

От Воля са категорично против предизборното заиграване с ромската тема. Всички български граждани са равни пред закона, а който не се съобразява с правилата в държавата, трябва да си носи съответните последствия. Тиражираната наскоро концепция на ВМРО за циганизацията подклажда и нагнетява напрежение, защото предвижда увеличени привилегии на циганския етнос и е опит за предизборно съживяване на нечий рейтинг. "Само провалени политици или такива, които нищо добро не са направили за народа, разчитат на платени цигански гласове и предизборно се хващат като за сламка с проблемите на циганите. Ето защо с години тези проблеми стоят нерешени", категоричен е Марешки.

Случаят в Пловдив поставя на дневен ред няколко спешни въпроса. Защо община Пловдив е допуснала натрупването на такава огромна сума от длъжниците? Кои общински служители са проспали проблема или умишлено са си затваряли очите? Воля настоява кметът Тотев да каже каква е ролята на ВМРО в историята на проблема.

Инфорамция, че Община Пловдив се готви да опрости дълговете от наем на общински жилища предизвика остри реакции сред управляващи и опозиция. Натрупаните дългове заедно с лихвите са близо 3 милиона лева.

Повечето от общинските жилища са в ромския квартал "Столипиново". Там са и най-големите длъжници. Почти 90% от апартаментите в един от блоковете на улица "Сокол" са общински жилища. Част от тях са с изкъртена дограма и са празни. В други са се самонастанили наематели, без да плащат, съобщи bTV.

През последните 20 години Община Пловдив води борба да си събере наемите от общински жилища, които заедно с лихвите възлизат на повече от 2,5 милиона лева. От общината обаче отричат да са подготвяли за гласуване опрощаването на несъбрани дългове на наематели.

Вчера ВМРО излезе със становище, че опрощаването на 1,6 млн. лева дългове в "Столипиново" и "Шекер махала" от общината е предизборен популизъм. Това заявиха от ВМРО в свое становище до медиите във връзка с намерението на Община Пловдив да опрости дълговете на наемателите на общински жилища в циганските махали.

Според тях това е двоен стандарт спрямо останалите български граждани, които са наематели на общински жилища.