Не съм прочел проекта за Конституция, който подписах. Това нищо не означава. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки пред BTV. ГЕРБ успяха да съберат необходимите 120 гласа, за да внесат проекта си за Конституция. След като няколко седмици неведнъж сменяше позицията си, Веселин Марешки каза, че няма да се подпише под проекта. Това обаче се промени часове по-късно и той самият се подписа.

На въпрос как настъпи обратът само за един ден да смени позицията си и да подкрепи предложението на ГЕРБ, той заяви, че и президентът, и "Да, България" също са искали нов основен закон, а също така не иска да бъде на страната на БСП и ДПС, които се обявиха срещу Конституцията.

Пред Нова тв лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки отхвърли обвиненията, че депутатите му са подкрепили проекта за нова конституция на ГЕРБ срещу две концесии - тези на плажовете "Кабакум - Север 1" и "Кабакум - Север 2". Според обвиненията едната концесия е взета от майка му, а другата - от бивш депутат от ВОЛЯ.

"Чух такова внушение от президента Радев. Това е много жалко, защото само човек, свикнал да работи по този начин, може да прави такива внушения", заяви Марешки пред Нова тв.

По време на включването политикът бе обграден от свои симпатизанти, които издигаха плакати в негова подкрепа, а срещу него се бяха събрали членове на младежката организация на Да, България, които искаха да го попитат защо е подписал проекта за нова конституция.

"Всеки ден правя бизнес сделки, имам много сътрудници. Но това няма нищо общо с политическата ни дейност", заяви лидерът на ВОЛЯ.

"Когато отидох преди 10 г. на този плаж, плащах 27 лв. за чадър с два шезлонга, никой не го искаше. Аз го разработих и мислех да го подаря на вас (б.р- обръща се към водещия от bTV Ви Антон Хекимян, на когото гостува), но виждам по-добър кандидат - Румен Радев. Годишният приход от този плаж е 100 000 лева, а разходите са много по-големи", коментира Марешки.

Така лидерът на "Воля" отрече и пред bTV, където беше специален гост, да има връзка с решението на МС за концесията на плаж Каракум север 2 и положените подписи на хората от неговата партия за внасяне на проекта на нова конституция, изготвен от ГЕРБ.

"Човек подозира други в това, което той сам прави. Президентът ме подозира, че съм се подписал за проекта на конституция срещу тази концесия, това означава, че той прави така цял живот - той урежда жена си, урежда съветниците си. Понеже президентът Радев за нас е един провален политик, той нищо не е направил за 4 г., сега обяви, че има перфектен проект за конституция. Е, сега искаме да му дадем шанс да представи на обществото своя проект", каза Марешки.

"Българският народ е разделен заради хората около президента Румен Радев, който се опитва с вдигнати юмруци да прави тези провокации. Една част от хората харесват тези, които блокират пътищата и създават смут и бият полицаи. Има и такива, които разсъждават нормално и подкрепят нормалните граждани", добави той.

Кадър: Нова тв

"На 3 август президентът каза, че е готов с Конституция. На 19 декември миналата година той обясни пред всички, че почва нова Конституция. Сега казва, че няма да прави. Кой му плати, за да се откаже да прави нова Конституция", попита Марешки.

Той направи прогноза и за бъдещето на кабинета. "Управляващите го казаха, виждам, че вървят към приключване на мандата. Най-вероятно това ще се случи", каза още той.

Фирма на доскорошен депутат от "Воля" и сочен за дясна ръка на Веселин Марешки във Варна - Андон Дончев, е получил от Министерския съвет концесията за плажа "Кабакум Север 2".

Дончев допреди по-малко от два месеца беше депутат от "Воля", но изтъкна лични причини за напускането си.

Пред bTV Марешки обясни, че от около 10 години е концесионер само на една част от плажната ивица. Не знае обаче на коя точно, защото многократно променяли името на плажа.

"Този плаж беше безлюден и в продължение на 15 години никой не искаше да го взима, защото е нерентабилен. Платил съм около 500 000 лв. наеми на държавата, дал съм около 500-600 000 лв. за медицинско обслужване и спасители. За всички тези 10 години този плаж е губещ. Аз съм го направил, за да помогна на варненци", обясни Веселин Марешки.

"Годишният приход от този плаж е 100 000 лв., а разходите са много повече. Аз не съм крадеца, а дарител и помагам на хората", допълни той, пояснявайки, че три пъти се е явявал на търговете за този плаж и никой друг не се е явявал.

Той не посочи коя негова фирма участва в концесията, но стана ясно, че неин управител е неговата майка.

"Имам 150 компании. Мислите ли, че им знам имената. Майка ми най-вероятно управлява всички наши фирми, нямам представа", заяви Марешки.

Той отрече Андон Дончев да е негова дясна ръка в бизнеса с лекарствата и поясни че е негов "верен приятел".

"Той не е участвал в мой бизнес и не е управлявал мои аптеки. Андон Дончев е свободен човек и може да прави каквото иска", изтъкна Веселин Марешки.