Депутатката от БСП Весела Лечева призова кандидатите за председател на партията да оттеглят своето участие от прекия избор, който е предвиден за 12 септември. Очаква се това да се случи за първи път в историята на левицата.

Пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново тя подчерта, че има риск прекият вот да бъде опорочен, подменен и фалшифициран. Лечева посочи, че причините са в неясните избирателни списъци, неясния брой избиратели и секции.

Според нея всички кандидати трябва да имат възможност да участват заедно в дебати, за да получат членовете на партията ясен и информиран избор. Свикването на Националния съвет на партията трябва да изясни тези неясноти, смята тя.

"За мен това е предрешено състезание, гони се служебна победа", каза Лечева и припомни, че призивът й е в качеството на член на Изпълнителното бюро на партията, водач на листата на БСП от Велико Търново и заместник-председател на парламентарната група.

Тя отбеляза, че възможен вариант е заседанието на конгреса на партията да разгледа и да приеме правила за провеждането на прекия избор.

Пред журналисти обаче депутатът Явор Божанков, който е от гражданската квота в парламентарната група на левицата, коментира, че прекият избор е най-демократичният, а досегашният курс на партията е правилен. Той подчерта, че изразява противоположна позиция на тази, зад която стои Весела Лечева. Божанков допълни, че прекият избор показва, че БСП е различна партия, алтернатива на ГЕРБ, а интересът към него от страна на редовите членове е голям.

Народният представител Валентин Ламбев пък изрази убеденост, че в края на месеца, когато ще се състои конгресът на БСП, ще има избрано ръководство, което ще може да подготви партията за предстоящите парламентарни избори.

Областният председател на БСП във Велико Търново Петко Тюфекчиев припомни, че решението за пряк избор на председател е взето с решение на конгреса с огромно мнозинство. Той уточни, че на 12 септември в областта за един от петимата кандидати ще гласуват над 3000 души в 33 разкрити избирателни комисии.

Кандидатите за лидер на социалистите са петима - сегашният предсадетале Корнелия Нинова, заместникът й Кирил Добрев и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов и редовият социалист от Бургас Георги Тодоров.