Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, заяви пред БНР Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Относно турската операция в Сирия тя подчерта, че европейската реакция е много трудна:

"От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там. След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на "Ислямска държава", в момента тези бойци са на свобода. За "Ислямска държава" основен враг е Западът". В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност".

Икономически санкции могат да стреснат Ердоган

Единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика - да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, изказа мнение Чернева в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт". По думите ѝ въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Снимка: БНР

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи:

"Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия".

В опит за преодоляване на френското вето за Албания и Северна Македония

Днес европейските външни министри ще обсъдят и въпроса с присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС. Според Весела Чернева гласовете в подкрепа на започване на преговори с двете държави ще се опитат да преодолеят френското вето през следващите 24 часа:

"Предполагам, че ще се наложи лидерите на страните-членки, а не само външните министри, да натиснат Франция, за да се стигне до положителна развръзка. Франция остана в изолация с тази толкова твърда и категорична позиция".