"Не съм искал оставки в Народния театър. Проверка ще тръгне следващата седмица". Това каза в интервю за предаването "Защо, господин министър" по bTV служебният министър на културата Велислав Минеков. Проверката ще е за това как са извършени назначенията и какви са заплащанията. "Ще назначим одитори, които вероятно ще са от министерството - финансови контрольори", обясни проф. Минеков. 

Скандалът в Народния театър избухна преди седмица. Той е свързан със задочен сблъсък между режисьор Александър Морфов и назначената за пиар на театъра Велислава Кръстева, бивш пиар и депутат на ДПС. В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева в театъра е надраскана, а табелата с името ѝ - свалена.

На снимки се виждат надписи "ДПС", "ПР на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Пред сайта epicenter.bg директорът на театъра Васил Василев коментира, че e демонстрирано "фашистко поведение", извършен е "акт на вандализъм", с който "категорично е заплашен" служител на театъра. 

Велислава Кръстева пък заяви във фейсбук, че няма да отстъпва и да подаде оставка. 

"Аз се чувствам лично засегнат от това, което се случва, тъй като имах достатъчно близък контакт със сегашния директор Васил Василев. Имах му пълно доверие - той беше за месец и половина или два съветник в предишното служебно правителство. (...) Надявах се нещата да тръгнат по някакъв светъл начин. Зад него стояха Сашо Морфов, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев. Всички те бяха зад него. И в момента тази война води до тежък разпад. Такова нещо в Народния театър не се е случвало", коментира Минеков.

Той уточни, че може да смени директор на театър, дори да е избран с конкурс, какъвто е случаят с Василев. Мотивът може да е накърняване името на национален институт, уточни министърът.

Според него персоните, които са назначени и носят тежък политически оттенък, са няколко. Освен Велислава Кръстева, която е назначена за пиар на театъра и се свързва с ДПС, Велислав Минеков посочи и лицето, което заема длъжността главен секретар - човек, който е работил дълго време с партия ГЕРБ.

Министърът на културата отбеляза още, че преди месец и половина е имал разговор с директора на Народния театър, когато му е казал, че изборът му е взривоопасен.