Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на организацията Хизбула заради дестабилизиращото й влияние в Близкия изток и ще я определи като терористична, предаде Ройтерс.

Лондон вече постави извън закона структурата на Хизбула за външна сигурност през 2001 г. и военното й крило през 2008 г., но сега иска да обяви за незаконно и политическото й крило.

"Хизбула продължава опитите си да дестабилизира крехката ситуация в Близкия изток, а ние вече не сме в състояние да разграничим забраненото й въоръжено крило от политическата партия", каза британският вътрешен министър Саджид Джавид. "Поради това реших да обявя групировката за незаконна в нейната цялост", добави Джавид в изявление.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка вече е смятана за терористична организация от САЩ, които миналата седмица изразиха загриженост от нарастващата й роля в ливанското правителство. Законодателите от партията Хизбула нарекоха това решение "нарушаване на суверенитета".

Британската забрана, която ще влезе в сила в петък, след формално парламентарно одобрение, означава, че всеки, който членува в Хизбула или й предлага подкрепа, ще извършва престъпление, за което може да получи присъда до 10 години затвор.

Мотивирайки решението си, британското правителство каза, че организацията продължава да трупа оръжия в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а подкрепата й за сирийския президент Башар Асад е удължила "конфликта и бруталните репресии на режима срещу сирийския народ".

 

Израел, който е неин основен враг, благодари на министър Джавид и призова ЕС да последва британския пример. Понастоящем ЕС смята за терористично само въоръженото крило на Хизбула.

През 2017 г. няколко арабски държави, най-вече от Персийския залив, определиха ливанската партия Хизбула за терористична организация.

Хизбула, или Партията на Бога, е създадена през 1982 г. по инициатива на Корпуса на пазителите на иранската революция, след израелското нашествие в Ливан.

Тя успя да се наложи в Ливан като важен политически фактор и през 2005 г. за пръв път влезе в правителството. С течение на времето тя стана ключов играч в Близкия изток.

В момента Хизбула има 3 от общо 30 министерства в ливанския кабинет, най-голям брой отвсякога, и се смята, че регионалното й влияние също се е разширило, тъй като нейни бойци участват в няколко конфликта в Близкия изток, включително в съседна Сирия.

Във Великобритания Хизбула стана тема за вътрешно политическо противопоставяне, след като лейбъристкият опозиционен лидер Джереми Корбин веднъж използва по отношение на групировката думата "приятели".

По този повод миналата седмица британската министър-председателка Тереза Мей каза в парламента: "Какво виждаме да върши неговата Лейбъристка партия? Хамас и Хизбула са приятели, Израел и САЩ - врагове".

Общо 74 организации са забранени в момента в Обединеното кралство, съгласно законодателството за борба с тероризма, в допълнение на 14 групировки, свързани със Северна Ирландия.

Ливанският външен министър Джубран Басил каза снощи, че решението на британското правителство да прибави политическото крило на шиитското движение Хизбула към списъка на терористичните организации, няма да окаже негативно влияние върху Ливан. Той говори след среща с външнополитическата представителка на ЕС Федерика Могерини.

"Дори целият свят да каже, че Хизбула са терористи, движението няма да бъде терористична организация в очите на ливанците", отбеляза Басил.