Великденски добавки за пенсионерите няма да има, ние сме за трайно повишаване на доходите им и от средата на годината техните пенсии отново ще бъдат вдигнати с 11%. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"Не съм получавала оценка, цифрова, за моята работа, имам прекрасен диалог и с Мария Габриел, и с Николай Денков. Разговаряхме, те знаят всички мерки в нашата управленска програма, без една те се движат без забавяне, така че ние имаме пълно изпълнение на нашите цели. На този етап нямам индикация, че има неудовлетворение от резултатите, които постигаме", каза още Иванка Шалапатова, но отбеляза, че решението дали да остане министър на труда и социалната политика след ротацията не го взема тя, цитира я БТА.

"Четири години беше забавена възможността работещите граждани и безработните лица да придобият достъп до обучение за дигитални компетенции. Това беше наваксано и на 21 декември миналата година обявихме процедурата - в рамките на две години половин милион българи могат и вече имат достъп до безплатно обучение на сайта на Агенцията по заетостта, това е програма, която вече тече" , обясни министърът в оставка.

Снимка: Булфото

Основна грижа на нашето министерство е работната сила да бъде компетентна, да има висока производителност, тогава да може да очаква и по-добри възнаграждения, посочи тя. Беше увеличена и минималната работна заплата с рекордните почти 20%, започнахме активирането на неактивните икономически лица с една много интензивна посредническа дейност - 45 000 лица само за миналата година вече бяха активиране на пазара на труда, това е с 38% повече от предходната година, по Националния план за хората с увреждания също вече текат проекти за активиране, изброи Иванка Шалапатова.

Ресурсът, който социалните партньори привлякоха през кандидатстване през Министерството на труда и социалната политика по програма "Развитие на човешките ресурси" е 52 млн. лева, отбеляза още Иванка Шалапатова. Те са наш логичен и много добър партньор в справянето с предизвикателствата на труда, отбеляза тя.