Втори ден остава блокиран главният път Русе - Свиленград край "Брикел" заради протест. Това каза за БТА организоторът му инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативен комитет "Обручище завинаги".

Причината за недоволството е искане за ремонт на пътя Гълъбово - Обручище. Протестът е във връзка с обещания от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) основен ремонт на 15,7км от пътя III-5504 Мъдрец - Искрица - Медникарово - Обручище, който трябваше да започне през първото тримесечие на тази година.

"Започна механизацията да идва в момента", каза Кайряков. И допълни, че идването на техниката няма да накара хората да се приберат по къщите си. По думите му, за да бъде вдигната блокадата, трябва да разпишат разрешителното за строеж на изпълнителя. "В момента той стоварва техника на добра воля", добави Кайряков.

Вчера пред протестиращите председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев заяви, че до две седмици ще започне ремонтът на 15,7 км от третокласния път Мъдрец - Гълъбово. За основния ремонт на отсечката от бюджета са осигурени близо 20 млн. лева.

В момента се работи по издаването на разрешението за строеж, а през следващата седмица се очаква то да бъде публикувано в "Държавен вестник" и след това законово може да започне ремонтът на трасето. "Строителят има готовност да започне работа веднага", каза инж. Вълчев.

Снимка: БТА

Третокласният път е построен преди повече от 45 години и досега не е основно ремонтиран. Началото на участъка започва при кръстовището с път Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на село Мъдрец. Завършва при пресичането с път Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на село Обручище.

По време на ремонтните дейности ще бъдат ремонтирани и трите големи съоръжения в отсечката - мост над дере, мост над река Соколница и ж. п. надлез в село Обручище, както и 32 бр. водостоци.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни (18 месеца) и започва след откриване на строителната площадка с подписване на протокол 2А, заявиха от АПИ. Изпълнител на проектирането и ремонтът на пътя Мъдрец - Гълъбово, след проведена открита процедура е Обединение "Раднево Ленд".