Темата за ескалацията на напрежението в Украйна е водеща в парламента тази сутрин, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов смята, че проблем и за България има в създалата се ситуация. Той отбеляза налагането на санкциите и посочи, че страната ни е зависима в енергетиката от Русия.

Според Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" трябва да се разчита на дипломацията. Той смята, че защита на българските граждани в този момент е най-важна.

Елена Гунчева от "Възраждане" смята, че България има много по-сериозни проблеми, които не са свързани с Русия, Украйна или САЩ.

"Който сее ветрове, жъне бури. Посятото от САЩ в Косово, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и още много други държави назад във времето се жъне от Русия днес в Украйна". Това написа председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.

"България трябва категорично да се изправи в защита на нашите сънародници и съграждани в Украйна и да направи и невъзможното животът и здравето им да бъдат гарантирани и от двете страни в конфликта. Ако това не е възможно, България трябва да отвори границите си за всички българи от Донбас, Таврия, Одеска област и Бесарабия, които биха желали да потърсят убежище у нас!", посочва Костадин Костадинов.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че трябва България да излезе с единна позиция, осъждайки агресията на Русия, защото това, по думите му, е пълномащабна война.

Времето за снишаване на всички свърши, беше лаконичен Атанасов.

България трябва да има бърза и категорична реакция. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова във Фейсбук.

Настояваме днес Народното събрание да приеме обща декларация и да осъди военната агресия, посочва Атанасова. Тя отбелязва, че преди дни ПГ на ГЕРБ-СДС е внесла текст за обща декларация на Народното събрание, която дори още не е разгледана.

ПГ на ГЕРБ - СДС ще настоява да се проведе закрито заседание на Народното събрание, на което правителството да представи план за действие, заявява Атанасова.

ПГ на ГЕРБ - СДС ще настоява да се проведе извънредно заседание на КСНС, допълва още тя.

 

Тази сутрин в Народното събрание имаше Председателски съвет, на който председателите на парламентарните групи обсъдиха обща декларация за ситуацията в Украйна.

Парламентът ще излезе с обща декларация за Украйна и ще свика извънредно заседание за изслушване на службите за сигурност. Това заяви Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната"  В заседанието на председателския съвет не участва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Гюров уточни, че общата декларация ще бъде обявена в момента, в който председателят на Народното събрание Никола Минчев се върне в парламента от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан тази сутрин от президента и върховен главнокомандващ Българската армия Румен Радев.

Следим отблизо ситуацията, тя се променя динамично, коментира депутатът. Той уточни, че най-вероятно ще направят и извънредно заседание, на което ще бъдат изслушани службите за сигурност и Министерския съвет.