Парламентарната група на "Възраждане" ще поиска анулиране на решението на парламента, с което дава мандат на правителството за подкрепа на френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) и вдигане на ветото за преговорите й за членство в Европейския съюз (ЕС). Това посочи в декларация от името на парламентарната група лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той настоя Министерство на външните работи да запознае народните представители с новото решение на Макрон, което определи като "компромис на компромиса". Костадинов визира вчерашните изявления на френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Димитър Ковачевски и уточни, че според тях историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка между ЕС и РСМ.

Ще настояваме българският парламент да анулира решението си, докато не се уточнят всички обстоятелства около ревизираното еднолично от Макрон предложение, каза Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" каза още, че изразът "гаранция - Франция" за пореден път се е потвърдил.

В декларацията си Костадинов посочи, че ще сезират прокуратурата относно решението на министър-председателя в оставка Кирил Петков за експулсирането на 70-те руски дипломати.