От парламентарната група на "Възраждане" се обявиха в подкрепа на провеждането на местен референдум в Своге против добива на злато и полезни изкопаеми.

"Заставаме плътно зад хората от община Своге. Ще се опитаме да инициираме местен референдум", каза пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът Ангел Славчев.

В момента се планира в община Своге и като цяло в област София да започнат сондажи за добив на злато и други ценни метали, обяви той. Славчев твърди, че предвидените сондажи са в района на туристически места като Лакатник и Гара Бов и са на 50 м от къщите на хората.

По думите му хората се притесняват, че водата може да се замърси. "Всичко започва с едно решение на Министерството на енергетиката от 2021 г., с което се дава възможност за добив на полезни изкопаеми. Това е един голям блок от 166 квадратни километра. Предвижда се да се направят над 50 сондажа. Най-големият проблем е водата, тъй като в района почвата е карстова. Хората имат огромни притеснения, че може да се замърси", посочи депутатът от "Възраждане".

Депутатът припомни провеждането на местния референдум в Божурище. "Там за момента спряха, тъй като имаше същата заплаха. Ще се опитаме да направим това и в община Своге, както и да се противопоставим на тази поредна глупост на нашата изпълнителна власт", добави Славчев.