Разговорите за съставяне на редовно правителство при държавния глава Румен Радев продължават с представителите на парламентарната група на "Възраждане", които ще сложат и край на консултациите в президентството след последните избори за народни представители. 

Надявам се в близките дни, при готовност за коалиционно споразумение, да връча мандат за съставяне на правителство на първата по численост парламентарна група, каза президентът Радев на представителите на ПГ на партия "Възраждане".

Румен Радев посочи, че предстоят важни решения в българския парламент, много са задачите, изискванията, неотложните решения, които чакат вниманието на депутатите и е важно те да бъдат приоритизирани, за да бъдат в максимален интерес на гражданите.

Президентът посочи още, че не дели партиите и парламентарните групи по тяхната численост, всяка една е важна. Затова е важно да се чуе как от "Възраждане" виждат работата на новия парламент и бъдещото правителство, което надявам се да имаме най-сетне като редовно, заяви Радев.

Проблемите, които България има, трябва да намерят максимално бързи и неотложни решения, защото страната ни се намира в десетилетна криза, заяви председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той акцентира върху необходимостта от нормализация на живота в страната. Смятаме продължаването на всички т.нар. антиепидемични мерки за нещо, което трябва да бъде прекратено като практика, заяви Костадинов.

От "Възраждане" смятат още, че трябва да се премахне зеленият сертификат като "много тежка дискриминационна форма" и че трябва да се направи всичко необходимо, за да може хората да получат правото си на нормален и достоен живот, а децата да получат възможността за едно нормално образование, каквото те вече трета учебна година не могат да получават.

Сред важните въпроси, които очакват разрешение, Костадинов посочи и демографската катастрофа, начинът, по който "нашата държава буквално е заплашена от изчезване и народността ни от стопяване".

Снимка: БТА

Той посочи също проблемите с образованието и здравеопазването. Тъй като до голяма степен шокиращите за някои данни и числа, които излизат от статистиката всекидневно, се дължат на това, че на практика здравната ни система не функционира и е почти напълно разрушена, посочи Костадинов.

От "Възраждане" смятат, че е важно и нужно да има решения, които са в краткосрочен план важни за всеки - по проблема с българската енергетика, цената на тока, която, ако се вдигне от 1 януари, ще допринесе за засилването на кризата в страната.

Костадинов открои и външнополитическите отношения. Компромис, по начина, по който си го представят европейските ни партньори, не можем да направим и няма как да направим. Това е позицията на "Възраждане", защото всичко останало ще бъде "откровена форма на чисто национално предателство", каза Костадинов по въпроса за Република Северна Македония.

Снимка: БТА

За тези позиции и за всички останали от "Възраждане" ще търсят подкрепа от всички здравомислещи фигури и политически организации в парламента. Ще търсим разговор с всеки един, за нас това е национална кауза, в националната кауза всеки българин е важен, без значение каква е неговата политическа принадлежност.

Ще бъдем гласът на българския народ и ще настояваме за максимално голяма чуваемост, каза Костадинов. Лидерът на "Възраждане" каза още, че в парламента всички са равни, без значение коя е първата и коя е последната по големина политическа сила, защото всички те представляват една част от българския народ, а той не може и не бива да бъде делен.

Снимка: БТА

Президентът Радев изрази надежда, когато се предлагат мерки за справяне с пандемията, да се има под внимание животът на всеки българин, включително, че 100 човека на ден все още умират в болници, че лекарите и медицинските сестри все още са изключително претоварени. Надявам се в диалог с останалите политически сили да намерите такова решение, в което да мислите и за тях, и в същото време да осигури и нормален живот, се обърна президентът към представителите на "Възраждане".

След срещата при държавния глава Костадинов изрази мнение, че депутатите не трябва сами да решават за себе си дали да ходят на работа със зелени сертификати, защото според него на същия принцип би трябвало да могат да решават галерии, музеи, училища, магазини и т.н.

Не трябва да се прави компромис по въпроса с Република Северна Македония, подчерта председателят на "Възраждане".

"Заявихме, че не трябва да се прави никакъв компромис по темата "Северна Македония", защото нашите братя са показали, че разбират само езика на твърдата дипломация. Заявихме и, че "Възраждане" ще бъде гласът на здравия разум", каза Костадинов пред журналистите.

По думите му партията ще подкрепи правителство само ако и техните приоритети са включени в програмата.

Малко по-рано при Радев бяха депутати от "Има такъв народ" и "Демократична България".

И от двете партии изразиха готовност да спомогнат за безпроблемното съставяне на редовен кабинет.

"Ще бъдем предвидливи и лоялни партньори, ако колегите, с които водим преговори, също бъдат такива", увери президента председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

От своя страна ДБ обърнаха внимание на сектор "Сигурност", както и на належащите реформи в съдебната система. 

Ден по-рано на среща с президента бяха представители на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.