Две жени остават в надпреварата за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - Иванка Динева и Жени Стайкова, след като от "Възраждане" оттеглиха кандидата си - Тодор Хинов. Това стана ясно от интернет страницата на Народното събрание.

Към уведомлението за оттегляне на кандидатурата няма приложени мотиви, нито друго обяснение. При представяне на професионалната му биография при номинацията на анастезиолога д-р Тодор Хинов, от "Възраждане" посочиха, че той има голям опит в сферата на управлението на лечебни заведения.  По-късно обаче стана ясно, че той е бил и съдружник във фалиралата частна севлиевска болница "Акта Медика" през 2017 г. Вероятна причина за оттеглянето на кандидатурата на д-р Хинов са постъпилите въпроси до кандидатите преди изслушването на 6 юли.

Според приетите на 23 юни от Народното събрание процедурни правила за номиниране на кандидати за управител на Здравната каса, парламентарните групи имаха срок от пет дни за предложения. Предстои изслушване на двамата кандидати в Комисията по здравеопазване на Народното събрание.

Иванка Динева е предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС. В мотивите на вносителите се посочва, че тя има 21 години професионален опит в системата на здравеопазването, включително и в управлението на Здравната каса. От октомври 2015 г. до февруари 2017 г. е била подуправител на НЗОК, а от май 2017 до декември 2020 г. - съветник на вицепремиера по икономическата и демографската политика. От декември 2020 г. до септември 2022 г. Динева е била директор на РЗОК-София столична.

Жени Стайкова е номинирана от ПГ на "БСП за България". От левицата посочват, че проф. Стайкова притежава богат управленски и преподавателски стаж. От 1995 до 1998 г. е директор на ХЕИ-Кърджали, а от 2001 до 2011 г. е директор на РИОКОЗ-Кърджали. В периода 2014-2015 г. е директор на Националния център за обществено здраве и анализи - София . Преподавател е в Медицинския университет-София и хоноруван професор в Университета "Проф. д-р Асен Златаров"- Бургас. От 2021 г. е председател на Съвета на директорите на МБАЛ "Св. Пантелеймон-Ямбол" АД.

Според регламента гласуването на кандидатите за управител на НЗОК в пленарната зала се извършва по азбучен ред, то е явно чрез компютъризираната система. За избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор на управител на Здравната каса.