Протест на "Възраждане" в защита на българския лев и против въвеждане на еврото в България се провежда пред Народното събрание в София. Около 12.30 демонстрантите блокираха движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента.  Според протестиращите българите ще обеднеят още повече, а страната ни ще натрупа нов дълг.

Присъстващите носят българския трикольор и знамена на партията, както и плакати "Аз избирам лева", "Не на еврото", "Избирам българския суверенитет".

"Сега ние сме тук, за да протестираме срещу "насилственото" вкарване на България в еврозоната, което става на тъмно, без никаква информация, посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вчера самият заместник министър-председател Пеканов за пореден път потвърди, че все още не е изготвен анализът за ползите и вредите от влизането на България в еврозоната, отбеляза Костадинов и отново каза, че това е изцяло срещу българските интереси.

Позицията на "Възраждане" е, че България не е готова да стане част от еврозоната. Ако към момента бъде въведено еврото в страната ни, то няма да доведе до влизането ни в т. нар. Клуб на богатите, а би могло да доведе единствено до още по-голямо обедняване на българския народ поради шоковата инфлация, която се наблюдава във всички страни в първите години от влизането им в еврозоната, смятат от партията. От "Възраждане" смятат, че ако въведем еврото сега, България ще загуби целия си монетарен суверенитет, с което ще се откажем завинаги от това сами като държава да определяме паричната си политика. От "Възраждане" вече обявиха, че ще направят инициативен комитет за събиране на подписи за референдум по темата. Обявиха и въпроса, който ще предложат за допитването - "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90 процента от средноевропейските доходи?".

От "Възраждане" няма да подкрепят кабинет на малцинството, предложен от ГЕРБ, коментира още пред журналисти лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той каза, че подкрепа за кабинет на ГЕРБ не е възможна, защото имат много сериозни политически, принципни, идеологически разминавания.

"Много е странно защо нашите европейски партньори толкова много държат да ни вкарат в еврозоната, а не искат да ни пускат в Шенген", каза още Костадинов и попита защо никой не задава този въпрос, освен "Възраждане". България им е нужна като територия- буфер между Европа и Азия, от която да изсмукват пари, хора, ресурси, полезни изкопаеми, всичко друго, но не и тук да има силна и стабилна държава, каза Костадинов. Как да направим правителство с партия, която прокарва тази убийствена за България политика вече 12 години, попита риторично той.

В коментар за приетите промени в Изборния кодекс, лидерът на "Възраждане" каза, че с тях ще се върнем обратно в "изборната вакханалия" от април м.г., когато се гласува смесено, с безброй злоупотреби, броене до 5-6 часа сутринта, стоене в РИК, носене на чували, всичко това, което вече гледахме 30 години назад във времето". Костадинов се обърна към другите политически сили, които са против хартиеното гласуване и не искат изборният процес да се фалшифицира, да направят заедно необходимото така, че във всяка една секция да има минимум по шест човека представители на политическите сили, които няма да допуснат това. "Ако старите бандити си мислят, че по този начин ще успеят отново да си върнат властта и да доунищожат България, просто няма да стане. По вероятно е да има революция и бунтове, отколкото да допуснем това, което те вчера приеха, да се случи", каза Костадин Костадинов. По думите му всичко в българската политика е предпоследно и декларира, че "Възраждане" ще спечелят изборите и ще върнат машинното гласуване.

Костадин Костадинов призова президента Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, като изрази мнение, че едва ли президентът ще го направи. Очевидно е, че президентът някак си е встрани от дебата, поне засега не се изказа по темата, посочи лидерът на "Възраждане". "Практиката е показала, че това, което поискахме досега от него и получихме няколко последователни отказа, най-вероятно ще имаме и поредно разочарование и едва ли ще има вето върху Изборния кодекс", коментира Костадинов.