Необичайна агитация в изборния ден за една от партиите беше засечена във Ветово, Русенско. Кафемашина, разположена в непосредствена близост до две секции, пускаше на гражданите кафе в чаши с логото на политическата сила и номера й в бюлетината. За случая е подадена жалба в районната избирателна комисия.

Кафеавтоматът в центъра на града е работил с тези чаши от седмица. В деня за размисъл и днес обаче, волно или неволно, от фирмата са пропуснали да ги подменят, предаде БНТ.

В двете секционни комисии не знаеха за нарушението близо до тях, но не бяха изненадани.

"Това е район, в който конкретна политическа партия има силно влияние. Търговска верига е, където се предлагат съответните продукти и мисля, че просто не му е обърнато внимание предвид изборите", каза Даниел Иванов- член на СИК.

Сигнал е бил подаден и в Районното полицейско управление във Ветово. По обяд служителите спряха машината и по тяхно разпореждане представител на фирмата подмени агитационните чаши с обичайните.

Случаят е предаден в Районната прокуратура.

 И още за изборния ден...

С не повече от 10 минути е закъснял изборният ден в няколко секции в Русе. Причината е, че снощи техниците не са успели да направят диагностика на всички машини и са продължили тази сутрин. От друга секция обаче е получен сигнал за амбулантни търговци, които пречат на изборния процес, защото предлагат дезинфектанти на членовете на СИК. Проблемът е отстранен.

Всички машини за гласуване на територията на областта работят. Технически проблеми е имало само в две села, но те са отстранени.

Засега избирателите се справят с машинния вот. Единственият проблем, който се появи до момента, е че не всички успяват правилно да поставят картата за гласуване.

"Основният проблем е ненапъхването на картата. Ако тя не бъде сложена до края и не се чуе един звук специфичен, просто бюлетината няма да излезе. Тогава вече обясняваме какво трябва да се направи от разстояние", заяви Силва Агопян, председател на СИК.

"Малко се притесних, защото излезе половината бюлетина, аз очаквах, че цялата ще излезе, друго притеснение нямах", сподели Димитринка Иванова пред БНТ.

"То не отнема време, просто трябва да си следил как показват по телевизора. Няма нищо сложно, все едно, че работите на телефон. При машинния вот не може да има спекулации, а при книжните разписки винаги могат да се скрият, да се унищожат, а тук не може", каза още Валентин Владимиров.

До 11,00 часа в Русенско са гласували 23 906 изиратели или 11,7 на сто от имащите право на глас 204 141 души. Спрямо предходните избори през април, избирателната активност към този час е малко по-висока. Това може да се дължи на факта, че хората искат да избегнат излизането през горещата част от деня. Най-висока е активността в Ценово, където са дали вота си 22,8 процента от избирателите, а най-ниска - в Сливо поле - 9,6 на сто. В областния център Русе са гласували 15 697 или 10,8 процента.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K