Министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу проведоха работна среща в Истанбул. В разговора между двамата са засегнати подробно конкретни мерки, които в кратки срокове да бъдат предприети по отношение на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", така че увеличеният трафик да бъде обработван бързо. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и увеличен капацитетът им.

Разговорът между двамата министри е продължение на срещата на президентите на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, състояла се миналата седмица.

След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост на река Резовска, сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата.

"Доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази външната му граница", отбеляза министър Иван Демерджиев и благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск. Той изрази увереност пред турския си колега, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие.

Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата и уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.

БТА припомня, че на 9 декември държавният глава Румен Радев бе на посещение в Истанбул по покана на турския си колега. Двамата президенти проведоха среща "на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между българската и турската делегации. Двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата. Също така като перспективни сфери на сътрудничество бяха откроени търговията, транспорта, енергетиката и отбраната.