За редовно мнозинство в парламента и за съставяне на правителство ролята на президента ще е отчетлива. Хоризонтът на бъдещото правителство няма да е дълъг, около година, в която да се направят реформи. А спойката ще е антиГЕРБ. Това заяви социологът от "Сова Харис" Васил Тончев в извънредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев.

Според него обстановката у нас в близките месеци ще бъде много тежка, проблеми за изпълнителната власт ще има. Но ще се намерят компетентни стъпки, които да тушират напрежението. Ще се търси и помощ от Европа.

Васил Тончев прогнозира още партийни оставки след края на президентските избори.

"Когато една партия загуби и парламентарни, и президентски избори, нейният лидер трябва да подаде оставка. Ако ГЕРБ не се реформира, ако Бойко Борисов не се дръпне назад в почетна роля или нещо такова, партията няма да може да възстанови влиянието си. Бойко Борисов тежи като воденичен камък и тегли партията надолу, както Корнелия Нинова го прави с БСП"

Социологът коментира, че е очаквал по-ниска избирателна активност на днешния балотаж. "Последната седмица се подгря обстановката, видя се, че Румен Радев е поел инициативата и не се роди алтернатива. В основните тези между него и проф. Герджиков нямаше голямо разминаване", заяви той.

Според Тончев интересна е реакцията на електоратите на ГЕРБ и на ДПС в гласуването, защото проф. Герджиков се е разграничил от ГЕРБ по време на телевизионния дебат. От ДПС пък се е разграничавал през цялата кампания.

"Дебатът между двамата кандидати за президент изигра своята роля - проф. Герджиков влезе в поддържаща роля и остави главната на Румен Радев", допълни Тончев.

А нужно ли е разширяване на правомощията на президента, според социолога в Конституцията има добре балансирани отношения между институциите.

Можете да гледате цялото издание на "Директно в новините" тук.