Смени в шест общински дружества готвят в Столичния общински съвет.

От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен", съобщи БНР.

Докладът ще бъде гласуван на утрешното заседание на СОС.

Ваня Григорова се разграничи от позицията на социалистите в СОС и заедно с кмета Васил Терзиев и съветниците от ПП-ДБ защити оставането на дългогодишния шеф на Метрото.

"Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци", заяви на извънреден брифинг в Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев. Той каза, че е гневен, потресен и ядосан, предаде БТА.

По-рано три комисии в Столичния общински съвет обсъждаха смяна на ръководствата на общинските търговски дружества, а тази по икономика прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шестте фирми.

Преди заседанието днес Контрера обвини "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") в бездействие по отношение на шестте общински дружества. Според него от ПП-ДБ предлагат "екстравагантни критерии" за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

Снимка: БТА

Според общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София не става ясно как са избрани кандидатите за нови ръководители на дружествата и това е "триумф на задкулисието".

Общинският съветник от "Спаси София" Андрей Зографски, и Ваня Григорова - от "БСП за България" призоваха общинските съветници да не гласуват отстраняването на инж. Стоян Братоев от поста директор на Столичния Метрополитен, тъй като той има своите заслуги за успешното ръководене на общинското дружество.

Заместник-кметът по финанси Иван Василев призова съветниците от БСП за България и ГЕРБ-СДС да преосмислят решението си за смяна на ръководствата на общинските дружества с анонимни лица.

"Днес сте готови да направите най-голямото престъпление за този мандат. Приехте въпреки това доклада, за което ви благодаря - за заплатите и за парите за авто- и електротранспорта. Правим всичко възможно да пуснем средствата, но при мен остава дълбокото съмнение дали новите управляващи дружествата наистина ще бъдат гарант, че тези средства ще идат по предназначение, а не по партийни или други каси", коментира Иван Василев.