Ако няма Столичен общински съвет (СОС), рекордният бюджет ще трябва да почака малко и да работим с този от 2023 г., заяви на брифинг кметът на София Васил Терзиев. Тази вечер се провежда обществено обсъждане на бюджета на Столичната община в СУ "Св. Климент Охридски".

Той уточни, че средствата не биха били 2,5 млрд.лв., какъвто е бил бюджетът за миналата година, тъй като немалка част от парите са по европейски програми, каквито няма да има през тази година. Това е едно от перата, по които има намаление, коментира кметът. Той посочи, че ако се работи с миналогодишния бюджет, той би бил около 2,3 млрд.лв.

По повод днешния пореден неуспешен опит за избор на председател на СОС Терзиев каза, че продължава да се търсят различни формули за излизане от текущото положение. Трябва да приемем бюджет, да приемем икономическата рамка на транспорта, за да могат да бъдат уважени исканията на служителите там, трябва да се вземат редица други решения, които са със санкция на СОС, подчерта Терзиев. Той напомни, че изтичат мандати на надзорните съвети на различни дружества. Вече започва да има все по-дълбоки проблеми, каза кметът.

Според него предвид поляризацията, която има в целия политически спектър, всички натрупани проблеми, не е лесно постигането на консенсус. Все повече всички вървят към сближаване около идеята, че проблемът трябва да се реши в следващите дни, подчерта кметът Терзиев. Политическото позициониране трябва да мине на втори план и нуждите на гражданите на София трябва да вземат връх. Разбирам страха, че "ще бъда обвинен в сглобки и заварки", но най-важното е да имаме страх, че не можем да си изпълним задълженията към гражданите, каза още столичният кмет.

Бюджетът на Столичната община за 2024 г. е рекорден - 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.

Васил Терзиев уточни, че в общия бюджет не се включват 100 млн.лв., които са от държавния бюджет. "Предали сме 109 проекта от районните кметове, като половината от тези средства ще бъдат заделени за проекти в районите, с което изпълняваме нашите обещания да има повече власт и възможности за районните кметове", каза Терзиев.

Заместник-кметът по финанси Иван Василев заяви пред медиите, че бюджетът на София отговаря пряко на нуждите на гражданите и техните проблеми. Заложили сме строителство на детски градини, подобряване на инфраструктурата- и пътна, и тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях, посочи Василев. Повече средства са предвидени за чистота и за озеленяване. Увеличени са средствата за отчуждаване на имоти, попадащи на територията на паркове. Увеличени са средствата, свързани с дигиталната трансформация, за да бъдат услугите на Столичната община достъпни за граждани, за бизнеса и онлайн. Заложили сме 5,3 млн.лв. за граждански бюджети, които ще отидат при гражданите, които трябва да решат как да ги изразходват, заяви Иван Василев.